2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Mégis felelnie kell az egykori elnöknek

2016. április 29., péntek 16:05, frissítve: péntek 20:34

Korrupció miatt eljárás indul a Dél-afrikai Köztársaság volt elnöke ellen. Jacob Zumát majdnem 783-rendbeli hivatali visszaéléssel és kenőpénzek elfogadásával vádolják. Az államfő ellen még 2007-ben indult nyomozás többek között azért, mert alapítványokon keresztül közpénzből újíttatta fel a saját birtokát. Emellett fegyverkereskedelemmel, emberrablással és nemi erőszakkal is vádolják Zumát.

Jacob Zuma az évek óta tartó botránysorozata ellenére se hajlandó lemondani. Egyedül abba egyezett bele, hogy nem indul harmadszor az államfői posztért, ami amúgy is alkotmányellenes lett volna, de azért megpróbálta. „Hiába vagyok ilyen szép, azért én is egyre idősebb vagyok már, úgyhogy nem sokáig élvezhetitek, hogy én vagyok az elnökötök” – viccelődött Zuma korábban.

A dél-afrikai elnök legújabb botránya akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy átszámítva majdnem négy és fél milliárd forint közpénzt költött alapítványokon keresztül a saját vidéki birtoka felújítására. Még kakasviadal-stadiont is építtetett magának. Ez csak a jéghegy csúcsa: az államfőt az ügyészség 783-rendbeli korrupcióval gyanúsítja. Egyes számítások szerint ötmilliárd dollárt sikkasztott el a 90-es évek óta. Illegális fegyverkereskedelem és emberrablás is van az ellene felhozott vádak között. Az is kiderült, hogy politikusi befolyását kihasználva állíttatta le az ellene zajló nyomozásokat 2009-ben. A főügyész elrendelte ugyan ezeknek az újrakezdését, de a parlament kormánypárti többsége nem vonta vissza az elnök mentelmi jogát.

„Mindig is tudtuk, hogy 2009-ben őrültség volt ejteni a vádakat Zuma ellen, és örülünk annak, hogy most lehetőség nyílik az eljárások lefolytatására. Ha nem vonják is vissza a mentelmi jogát, előbb-utóbb lejár a mandátuma, és akkor eljön számára a börtön ideje” – mondja Mmusi Maimane ellenzéki politikus.

Jacob Zuma leghírhedtebb botránya egy 2006-os nemi erőszak volt, amikor egy HIV-fertőzött nőt erőszakolt meg. A tettét elismerte, és a bíróságon azt mondta: tudta, hogy áldozata HIV-fertőzött, de letusolt az aktus után, úgyhogy biztosan nem lett AIDS-es.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!