2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Megint leálltak a hivatalok az Egyesült Államokban

Hír TV

2018. február 9., péntek 07:28, frissítve: péntek 10:08

Újra szünetel az amerikai kormányzat munkája, miután a törvényhozás nem tudott megegyezni a következő két év költségvetéséről. Egy republikánus képviselő akadályozta meg az első szavazást, ezért technikailag lejárt az előző költségvetési ciklus. A szenátorok később megszavazták a költségvetést, de a kormányzati munka újraindításához most már a képviselőház jóváhagyására is szükség van.

Kevés volt két nap két év költségvetésének a vitájára. Az amerikai szenátorok szerdán kapták meg a 650 oldalas költségvetési tervet, és pénteken szavaztak volna. A Trump-kormányzat azért remélte, hogy nem lesz vita, mert a demokraták fontos kedvezményeket kaptak bevándorlásügyben. Az elnök például mégsem törli el a gyerekként illegálisan Amerikába került bevándorlók kitoloncolásának a tilalmát. Végül nem is a demokraták torpedózták meg a tervet, hanem egy republikánus, a korábbi elnökjelölt-aspiráns, Rand Paul.

Önök közül ki keres 21 százalékkal többet, mint tavaly? Mert a kormány 21 százalékkal növelné a költségvetést úgy, hogy még időt sem adott a vitára. Nevetséges – jelentette ki Paul.

A legfontosabb kritika, hogy az eddig is hitelből működő kormányzat tovább növelné az eladósodás maximális mértékét 300 milliárd dollárra. Az államadósság jelenleg a bruttó hazai össztermék (gdp) 118 százaléka, hozzávetőleg annyi, mint Görögországé volt a válság előtt. Ráadásul a washingtoni kormány 9 százalékkal növelné a védelmi költségvetést; katonai kiadásokra kétszer annyit költene, mint oktatásra, lakhatásra és egészségügyre együtt.

Hónapok óta próbáljuk kitalálni, mi legyen a katonai kiadásokkal. Ez a költségvetés végre megoldotta volna a problémákat, de így biztosan nem fogja – kommentálta a helyzetet a házelnök, Paul Ryan.

Rand Paul tiltakozása végül arra volt elég, hogy a költségvetés végszavazása átcsúszott péntekre, és így lejárt az előző költségvetési ciklus, emiatt pedig technikailag leállt a kormányzat. A költségvetést hiába szavazta meg később a szenátus, a kormányzati munka újraindulásához a képviselőházra is szükség van.

Szóval egy kentuckyi szenátor a tiltakozásával leállíthatja a komplett szövetségi kormányt csak azért, mert neki nem tetszik valami? Ez teljesen alaptalan – panaszkodott egy másik republikánus törvényhozó.

Amerikában legutóbb januárban volt kormányzati leállás, az néhány napig tartott. Az utolsó komoly leállás 2013-ban volt, akkor tizenhat napig nem nyitottak ki az állami múzeumok, nemzeti parkok, iskolák és közintézmények.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!