2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Megfosztották legmagasabb biztonsági besorolásától az elnök vejét

Hír TV

2018. február 28., szerda 16:26, frissítve: szerda 16:58

Donald Trump amerikai elnök veje ezentúl nem férhet hozzá a szigorúan titkos minősítésű információkhoz. Jared Kushner tanácsadóként dolgozik Trump mellett.

Egy amerikai lap írt először arról, hogy Donald Trump veje már egy éve csak ideiglenes hozzáféréssel kap betekintést az ország legtitkosabb dokumentumaiba. A szigorúan titkos információkhoz – így például az elnöknek szánt napi jelentésekhez – már nem fér hozzá. A döntést a Fehér Ház nem kommentálja.

„Nem kommentálunk semmilyen személyes biztonsági ellenőrzést. Ő egy elismert tagja a csapatnak és folytatni fogja azt a fontos munkát, amit a kormányzás kezdetétől fogva végez” – fogalmazott Sarah Sanders fehér házi sajtófőnök.

Kushner az elnök lányának férje, és ő tanácsadóként dolgozik Trump mellett. A jogkör megvonása után jóval kevesebb kormányzati titokról szerez tudomást, pedig Kushner a legkényesebb külpolitikai kérdéseket is viszi. Múlt héten az elnök azt mondta: Kushner hozzáférését John Kelly kabinetfőnök kapja meg.

Egyébként nemcsak Kushnert érinti az intézkedés, minden olyan fehér házi munkatárs értesítést kapott biztonsági fokozata leminősítéséről, aki nem állandó, csak ideiglenes biztonság jogosultságot kapott. A döntés, illetve annak körülményei aggodalommal töltik el a képviselők egy részét.

„Ez is annak a kormányzati bukássorozatnak a része, hogy nem veszik komolyan a nemzetbiztonsági aggodalmak védelmét, még a Trump-kormány legbelsőbb köreiben sem, legyenek azok munkaügyi, nemzeti vagy személyi aggodalmak” – nyilatkozta Chris Coons delaware-i szenátor.

Meghallgatták Trump egyik bizalmasát

Egyelőre még kérdéses, hogy Kushner mikor kaphatja vissza teljes hozzáférést vagyis meddig tart az elnök vejének vizsgálata. Közben a képviselőház hírszerzési bizottsága meghallgatta Donald Trump egyik közeli segítőjét Hope Hickst a 2016-os elnökválasztásba való esetleges orosz beavatkozásról. Hicks korábban a Fehér Ház kommunikációs igazgatója és a választási kampány alatt Trump szóvivője volt.

„Sok új információt tudtunk meg, de a legfontosabb kérdések megválaszolatlanok maradtak. Különösen azok, amelyek a fehér házi időszakra vonatkoztak, mert Hope Hickst úgy jellemezte több szemtanú is, mint azt az embert, aki a legközelebb volt az elnökhöz a családtagokon kívül. Például meg akartuk tudni, hogy mit tud James Comey elbocsátásáról. Hogy mit tud ifjabb Donald Trump, Paul Manafort, Jared Kushner és orosz kémek egy csoportjának 2016. júniusi találkozójáról. De nem válaszolt ezekre” – ismertette Joaquin Castro demokrata képviselő.

A Fehér Ház Hope Hicks ügyében sem kommentált. Sarah Sanders azt azért elmondta, hogy az elnök együttműködik a bizottsággal, mert Trump szerint semmi titkolnivalója nincs.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!