2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Megenyhült a lengyel kormány

Hír TV

2018. június 27., szerda 17:52, frissítve: szerda 21:36

Visszakoztak a lengyelek, enyhítették a holokauszt-törvényt. Mostantól bűnvádi helyett csak polgári eljárást lehet indítani azok ellen, akik a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a náci német birodalom által elkövetett háborús bűntettekben való bűnrészességgel vádolják. Az izraeli kormányfő elégedett.

A hírhedt auschwitzi koncentrációs tábor a náci bűnök egyik legismertebb jelképe. A láger a mai Lengyelország területén található, ahogy több másik haláltábor is. Ezért előfordul, hogy ezeket lengyel haláltáborként emlegetik. A varsói parlament az év elején büntethetővé tette ennek a kifejezésnek a használatát, és az összes olyan megnyilvánulást, amely szerint a lengyelek együttműködtek volna a német nácikkal a zsidók szisztematikus gyilkolásában. A törvényre reagálva Izrael és az Egyesült Államok történelemhamisítással vádolta meg Lengyelországot. Most, hónapokkal később a lengyel kormány úgy döntött, módosít a nemzetközi botrányt okozó törvényen.

„A politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket a mostani politikai helyzetből. A mai módosítás ennek a példája: a politikai érettségnek, és az államért való felelősség-vállalásnak” – mondta Michal Dworczyk, a Lengyel Miniszterelnöki Hivatal vezetője.

A módosítás előtt akár 3 év börtönre is ítélhették azt, aki arról beszélt, hogy a lengyelek egy része is felelős volt a nácik bűneiért. A törvényhozás alsóháza most megszavazta, hogy emiatt büntető eljárást nem, csak polgári pert lehet indítani.

A lengyel miniszterelnök elismerte, hogy ez visszalépés az eredeti céljaikhoz képest – de hangsúlyozta: nem külföldi nyomásra változtattak a jogszabályon. Egyúttal sikerként könyvelte el, hogy legalább eltüntették a köztudatból a kormány által leginkább sérelmezett kifejezést.

„Ezért volt szükség erre a sokkoló törvényre. Ennek köszönhetően az egész világ elkezdett erről beszélni, és legalább elértük, hogy soha senki nem mondhatja majd büntetlenül azt, hogy lengyel haláltáborok” – mondta Mateusz Meawiecki.

A kormányfő hozzátette: reméli, hogy a törvénymódosítás segít javítani a lengyel–izraeli kapcsolatokon. Ezt jelzi az is, hogy este közös izraeli–lengyel nyilatkozat született a holokauszt emlékezetének ápolásáról és egy közös történészbizottság felállításáról, a lengyel és az izraeli kormányfő videokonferenciája után pedig Benjamin Netanjahu azt is közölte: elégedetten fogadta a törvény módosítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!