2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Megbuktatnák az elnököt, amiért nemet mondott a koalícióra

Hír TV

2018. május 28., hétfő 07:38, frissítve: hétfő 08:55

Megbuktatná az olasz államfőt az Öt Csillag Mozgalom, amiért nem volt hajlandó jóváhagyni a koalíciós kormány összetételét. A köztársasági elnök elutasította a nyíltan euroszkeptikus pénzügyminiszter-jelöltet, mert tartott a piacok reakciójától. Ezután a mozgalom kormányfő-jelöltje bejelentette: nem próbálkozik tovább a kormányalakítással.

Tovább húzódik a március eleje óta tartó olasz belpolitikai válság: új kormány helyett új választások jöhetnek, miután az államfő visszadobta a populista koalíció miniszteri névsorát. Sergio Mattarella nem akart Paolo Savona személyében egy nyíltan euró-ellenes pénzügyminisztert kinevezni, mert tartott a piacok reakciójától.

„Minden miniszter személyével egyetértettem, a pénzügyminisztert kivéve. A pénzügyminiszter kinevezése azonnali üzenetet küld a pénzvilágnak. Én azt kértem, hogy ezt a tárcát egy olyan személy kapja, aki nem támogatja a koalíciós pártoknak azt a törekvését, ami az euróövezet elhagyásához vezethet” – indokolta döntését az olasz elnök.

Az államfői elutasítás után az Öt Csillag Mozgalom kormányfő-jelöltje, Giuseppe Conte bejelentette: nem próbálkozik tovább a kormányalakítással. Mattarella hamarosan kiírhatja az új választásokat, addig szakértői kormány vezetné Olaszországot. Az átmeneti kabinet élére a Nemzetközi Valutaalap egykori közgazdászát, a megszorításpárti Carlo Cottarellit nevezné ki az államfő, hétfőn már egyeztetnek is erről.

A koalíciókötésre készülő pártok, a radikális jobboldali Liga és az elitellenes Öt Csillag vezetői felháborodtak a köztársasági elnök döntésén.

„Nemet mondott, azt mondta, nem lesz kormány, a semmiért dolgoztunk. Szakértői kormányunk lesz. Kérdem én: demokrácia vagyunk? Olaszországban az olaszok döntenek, vagy a németek meg a franciák? Ez számomra teljesen hihetetlen. Sajnálom, hogy ennyi időt vesztegettem erre, szólhattak volna korábban” – mondta Matteo Salvini, a Liga vezetője.

Az Öt Csillag a visszautasítás miatt meg is buktatná az államfőt. A párt hamarosan a parlamentben kezdeményezi Mattarella leváltását. A törvényhozásban ehhez elég az egyszerű többség, ezután az alkotmánybíróság dönt arról, hogy az elnök maradhat-e a posztján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!