2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Mecsetekben robbantottak, rengeteg a halott

Hír TV

2017. október 21., szombat 10:12, frissítve: szombat 11:24

Több mint 70 halálos áldozatuk van a pénteki afganisztáni robbantásos merényleteknek. A fővárosban, Kabulban, valamint az ország egy nyugati városában is mecset volt a célpont. Mindkét helyszínen öngyilkos merénylők robbantottak. A támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára. A szélsőséges iszlamisták merényleteiben csak ezen a héten már 176-an vesztették életüket.

A kabuli síita mecsetben – a beszámolók szerint – a pénteki ima idején az imádkozók között robbantotta fel magát az öngyilkos támadó.

„Egy nagy robbanást hallottam a mecsetben, és a földre zuhantam. Aztán láttam, hogy emberek fekszenek mindenfelé. A mecsetben égett a tűz, és mindenütt ablakcserepek hevertek. Majdnem teljesen megsüketültem, nem is tudtam semmire koncentrálni” – idézte fel az egyik túlélő síita hívő a történteket.

Hasonló merényletet hajtottak végre az ország nyugati részén egy szunnita mecsetben is. A hatóságok szerint itt egy helyi hadúr volt a célpont, aki szintén életét vesztette a detonációban.

A merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, közleményéből azonban az nem derült ki, hogy milyen módon támogatta az elkövetőket. Az utóbbi hónapokban többször is robbantottak mecsetben a szélsőségesek, a legtöbb támadást a dzsihadisták szunnita hívei követték el.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!