2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Már itt sincs halálbüntetés

2015. május 28., csütörtök 10:11, frissítve: csütörtök 10:16

Eltörölték a halálbüntetést Nebraskában. A kormányzó először megvétózta a helyi törvényhozás vétóját, de a képviselők másodszor is megszavazták a jogszabályt. Egyetlen szavazat döntött.

A halálbüntetés eltörlését nebraskai konzervatív politikusok kezdeményezték. Vallási okokból ellenzik a legsúlyosabb büntetés alkalmazását, és az adófizetői pénzek elpazarlásának tartják. „Az állam számára nem járható út, hogy elvegye valakinek az életét azért, hogy fenntartsa állampolgárai biztonságát” – mondta egy nebraskai képviselő. Többen viszont hisznek abban, hogy a halálbüntetésnek visszatartó ereje van. „Szeretném, hogy továbbra is legyen halálbüntetés. Ez Nebraska öröksége, jelzi, hogy kik vagyunk. Nagyon bosszantó, hogy elveszítjük” – fogalmazott Rick Eberhardt, Pierce megye seriffje.

A nebraskai törvényhozás egy hete szavazta meg először a halálbüntetés eltörléséről szóló tervezetet. A döntést akkor a kormányzó megvétózta. Szerdán viszont újra beterjesztették a javaslatot. „Kötelességünk megmutatni az utat, legyünk kivételek a társadalom számára” – nyilatkozta az eltörlésért harcoló képviselő.

Két képviselő az utolsó pillanatban a kormányzó oldalára állt. De végül ez sem volt elég, összejött a minimális 30 igen, és felülírták a vétót. Nebraska a 19. állam, ahol megszüntették a kivégzés intézményét, és az első, hagyományosan konzervatív állam. Nebraskában utoljára 1997-ben ítéltek villamosszék általi halálra egy rabot. Jelenleg 11-en várakoznak a halálsoron.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés témája azóta lett újra téma, hogy a kivégzéseket végrehajtó államok egyre nehezebben jutnak hozzá a méreginjekcióban használt nyugtatószerekhez, mert az Európai Unió megtiltotta ezek exportját, és több kivégzés is balul sült el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!