2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Már alig van élelme a lakosságnak

2015. március 7., szombat 13:50

A szomszédos országoktól kaphat élelmiszersegélyt a súlyos áruhiánnyal küzdő Venezuela: a Dél-amerikai Nemzetek Uniója az ország támogatására szólította fel tagállamait. A gazdasági válság miatt mélyponton van az elnök népszerűsége, az ellenzék ezért azt várja, hogy az államfő elhalasztja az év végi választást.

Venezuela elhunyt elnökét, Hugo Chávezt két évvel ezelőtt kísérték utolsó útjára hívei. Az évfordulón lánya mondott beszédet a sírnál. „Bízom abban, hogy most egy jobb helyen vagy, ahol nincs fájdalom, betegség, szomorúság, ahol a lelked igazán nyugalomra lelt. És remélem, megtaláltad a békét, amelyet olyannyira megérdemeltél.”

Chávez utódja, Nicolás Maduro azóta minden idők legnépszerűtlenebb államfője lett: most mindössze a lakosság ötöde támogatja. A helyiek főként azért elégedetlenek az elnökkel, mert nem tudja kezelni azt a válságot, amelyet az olajár zuhanása okozott. Venezuelának a fekete arany az egyetlen jelentős exportcikke. Az olajbevételek elmaradása miatt hónapok óta áruhiány van az országban, és hatalmas sorok kígyóznak a boltok előtt. Az üzletekben alapvető élelmiszereket, sőt vécépapírt is alig lehet kapni.

Az országon szomszédai segíthetnek: a Dél-amerikai Nemzetek Uniója élelmiszersegélyt küldhet. „A Dél-amerikai Nemzetek Uniója különleges bizottságot hív össze, hogy régiós ellátási láncokat hozzon létre egyes alapvető fogyasztási cikkek elosztására. A cél, hogy a térség összes országa képes legyen segítséget nyújtani a venezuelaiaknak” – fogalmazott Ernesto Samper főtitkár.

Venezuelában idén decemberben parlamenti választást tartanak. Az ellenzék szerint az alacsony népszerűségi mutatói miatt Maduro arra készül, hogy valamilyen ürüggyel elhalassza a voksolást. Az államfő ezt tagadja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!