2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Már a gazdaságunkat is tönkreteszi a korrupció

Hír TV

2018. március 7., szerda 19:18, frissítve: szerda 20:15

Az európai átlagot meghaladó mértékű korrupció és az átlag alatt teljesítő szociális rendszer miatt kritizálja az Európai Bizottság éves országjelentése a magyar kormányt. A dokumentum szerint a korrupció annyira általános, hogy az már az ország gazdaságát is negatívan befolyásolja.

Javul az európai gazdaság teljesítménye, de a szociális különbségek még mindig hatalmasak. Az Európai Bizottság idei országjelentése szerint Magyarországon is javultak a szegénységgel kapcsolatos mutatók, de a kiszolgáltatott csoportok helyzete nem változott: aki szegény volt, az szegény is maradt.

Sok tagállam túl nehézkesen kezeli az állami pénzügyeik hosszú távú fenntarthatóságának kérdését, és itt figyelembe kell venni, hogy Európa lakossága elöregedőben van, ugyanakkor megfelelő nyugdíjrendszerekre és mindenki számára elérhető, jó minőségű egészségügyi rendszerekre van szükség – közölte Valdis Dombrovskis, az EB alelnöke.

Magyarországon a helyzetet megnehezíti a bonyolult adórendszer és a munkát terhelő adók. Aggasztónak tartja a bizottság azt is, hogy a kormány gyakran kritizálja a bíróságokat, tehát politikai nyomás nehezedik az igazságszolgáltatásra. A Fidesz szerint az Európai Bizottság csak azért kritizál, mert bele akar avatkozni a választásba.

– Maga a jelentés egy elfogult jelentés. Politikai megrendelésre készült, a magyar választási kampányba való beavatkozásnak tekinthető, hiszen az ellenzék számára fontos kérdéseket rögzíti – reagált a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, Szájer József.

Az Európai Bizottság jelentése kitér a korrupcióra is. A csalások mértéke bőven meghaladja az európai átlagot, és negatívan befolyásolja a gazdasági növekedést is.

Az országjelentések tartalmáról megindul egy vita a tagállamokkal, és ezek nyomán májusban fogja a bizottság nyilvánosságra hozni az országspecifikus ajánlásokat. Ezeket az ajánlásokat nem kötelező megfogadni. Csak iránymutatásnak minősülnek arról, hogy a bizottság mit tartana helyes iránynak, annak érdekében, hogy a gazdaság hatékonyabban működjön az egyes tagállamokban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!