2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot az alkotmánybíróság

Hír TV

2017. november 8., szerda 17:27, frissítve: szerda 22:12

Megsemmisítette a katalán függetlenségi nyilatkozatot a spanyol alkotmánybíróság ma hozott határozatában. Madrid alkotmánymódosítást tervez, a jövőben a függetlenségi népszavazást is lehetővé tennék, de csak úgy, hogy az elszakadásról az ország egész lakossága döntene. A javaslatot egy parlamenti bizottság készíti elő.

Még a rendőrök sem tudták megállítani a katalán függetlenségpárti tüntetőket Gironában, hogy elfoglalják a vasútállomást. Barcelonában az autópályát torlaszolták el a demonstrálók, több kilométer hosszan torlódtak fel az autók és a kamionok a bevezető úton. Később a hatóságoknak kellett felszámolniuk az útzárakat.

Szerdára általános sztrájkot hirdetett a több érdekképviselet is, de a legnagyobb tábort képviselő szakszervezet nem állt a munkabeszüntetési akció mögé.

„Miért sztrájkolnék? Senki sem fogja megemelni a béremet. A mai világban dolgoznunk kell, és nem vitatkoznunk. A tévés embereknek és a politikusoknak többet kellene dolgozniuk, és abbahagyni ezt a marhaságot” – fogalmazott egy építőmunkás.

Tüntetésen követelték a bebörtönzött katalán vezetők elengedését a regionális kormány épülete előtt is. „A demokráciáért sztrájkolunk, és a kormányunkért, mert elrabolták. A kormányunk száműzetésben és börtönben van” – hangoztatta egy tüntető.

Közben a spanyol törvényhozásban először válaszolt kérdésekre a miniszterelnök azóta, hogy életbe léptették az alkotmány 155. cikkelyét, feloszlatták a barcelonai parlamentet, és menesztették a katalán kormányt, válaszul arra, hogy a katalán vezetés egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget.

„Egy regionális vezető nem mondhatja azt, hogy az alkotmány nem vonatkozik a területére. Egy regionális vezető nem találhat fel egy párhuzamos jogi keretrendszert, ahogy azt láthattuk. Egy regionális vezető nem kiálthat ki egyoldalúan függetlenséget a nemzet területének részei közül” – emelte ki Mariano Rajoy miniszterelnök.

A Brüsszelben tartózkodó katalán elnök szerint puccsal távolították el hivatalából. Carles Puigdemont arra szólította fel az európai uniós vezetőket, ismerjék el a december 21-ére előre hozott választás eredményét.

„Juncker úr, Tajani úr, ilyen Európát akarnak építeni? Olyan Európát, ahol egy kormány börtönben van, ahol egy országnak nincs joga demokratikusan megválasztott vezetőihez? Elfogadják vagy nem a katalán választás eredményét, ha az lesz az eredmény, hogy a katalánok továbbra is támogatják a kormányukat és a parlamentet, a demokratikus választást, hogy független államban éljenek? Vagy megtiltják mindezt? Továbbra is segítik Rajoy urat ebben a puccsban, amely a szabadságot korlátozza? Ilyen Európát ajánlanak az állampolgároknak? Én azt mondom, nem” – nyilatkozta a menesztett katalán elnök.

Közben a spanyol külügyminiszter a BBC-nek már alkotmánymódosításról beszélt. A kormány változtatna az alaptörvényen, amely jelenleg még tiltja az egyes tartományok, régiók elszakadásáról szóló népszavazást. Egy parlamenti bizottság dolgozik a tervezeten, amely lehetővé tenné a függetlenségi népszavazást, de csak úgy, hogy az ibériai ország egésze döntene róla.

A katalán függetlenedési törekvések az elmúlt négy évtized legnagyobb politikai válságába taszították Spanyolországot, több bank és vállalat is elköltözött a katalán tartományokból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!