2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Macron ellen tüntettek Párizsban

Hír TV

2018. május 5., szombat 22:08, frissítve: szombat 22:48

Több tízezren tüntettek Párizs, és még féltucat francia nagyváros utcáin a kormány gazdaságpolitikája ellen. Emmanuel Macront egy évvel ezelőtt választották Franciaország elnökévé, nagyszabású ígéreteit a választók, leginkább az utcára vonuló baloldaliak fokozatosan kezdik rajta számon kérni.

Bulihangulatban temették a szocialista vívmányokat a baloldali tüntetők a francia főváros utcáin. Macron elnök gazdasági reformjai szerintük a gazdagoknak kedveznek, a munkajogi reform könnyebbé tette a kisvállalatoknál az elbocsátást, a munkáltatónak a munkakörülményekről és a munkaidőről nem kötelező a szakszervezetekkel tárgyalnia.

 „Elégedetlenek az emberek. Én nem Macronra voksoltam, az ő elvei elitisták. Azért jöttem el, hogy megmutassuk: mi, a tömeg itt vagyunk, a kisemberek, akikkel a kormány nem foglalkozik, kiáll a jogaiért” – mondta az egyik tüntető egyetemista.

„A szabad piac vezetője, nem a francia népé” - olvasható Macron kritikája egy transzparensen, „Franciaország nem eladó” - egy másikon. A befektetési bankárból lett pénzügyminiszter, majd egy mozgalom által az elnöki székbe repített centrista politikus azt ígérte 2017-ben, hogy az ország gazdaságát felpörgeti, a versenyképességet és a foglalkoztatást javítja. Bár a gazdasági mutatók javultak egy év alatt, a bérből élők ezt még nem érzik.

Elégedetlenségüket egy radikális baloldali párt, a nemzetgyűlésbe is bekerült Lázadó Franciaország próbálja meglovagolni, vezetőjük, Jean-Luc Melenchon egy partybusz tetejéről nézte végig a tízezres tüntetést.

„Én azért csatlakoztam a tüntetéshez, mert azt remélem, hogy ez valaminek a kezdete. Hogy nemcsak a szakszervezetek tudnak tiltakozni, hanem kialakul egy közös akarat, és az elégedetlenek valami újat kezdenek el akarni” – jelentette ki egy másik demonstráló.

A tüntetést Párizsban kétezer rendőr biztosította. A békés felvonulást helyenként megzavarta néhány randalírozó csoport összetűzése a rohamrendőrökkel - vélhetően ugyanazon anarchista csoportok, amelyek a május elsejei felvonulást is megtámadták. A szervezők május 26-ára egy még nagyobb tiltakozást terveznek, ezúttal a szakszervezetekkel is kiegészülve.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!