2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Szentté avatták Teréz anyát

2016. szeptember 4., vasárnap 10:46, frissítve: vasárnap 12:58

Szenté avatták Teréz anyát a vatikáni Szent Péter téren, Ferenc pápa vezetésével. A szertartáson százezer zarándok vesz részt, köztük tizenhárom állam- és kormányfő. Az olasz hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek mellett háromezer rendőrt vezényeltek a helyszínre.

„A városok és az emberi létezés perifériáján folytatott missziója úgy áll ma is előttünk, mint Isten legszegényebbekhez való közelségének beszédes tanúságtétele a szegények körében. Ma rábízom ennek a nőnek és apácának az emblematikus alakját az önkéntesség világára. Ő legyen életszentségetek példája” – fogalmazott Ferenc pápa Teréz anya szenté avatási szertartásán.

A vatikáni Szent Péter térre százezrek érkeztek a világ minden tájáról.

„Hétköznapi dolgokat tett rendkívüli szeretettel. Mindenki előtt nyitva áll a világon, hogy megmutassák az embereknek a szerető kezet, a jóságot” – mondta róla az egyik apáca által alapított Szeretet Misszionáriusai irgalmas rendi nővér.

A legtöbben Indiából és Teréz anya hazájából, Albániából jöttek el a Vatikánba, hogy szemtanúi legyenek a szentté avatásnak.

„Sokat jelent ez nekünk. Az egész világ édesanyja volt” – mondta egy albán zarándok.

A protokoll szerint Angelo Amato olasz bíboros, a szentté avatási ügyek kongregációja prefektusa a szentté avatási szertartás elindítását kérte a pápától, aki ezt elfogadta. Majd röviden ismertették Teréz anya életét, végül a szent ereklyéit az oltárnál helyezték el.

Teréz anya 1910. augusztus 27-én született a mai Macedónia fővárosában Szkopjében Agnes Gonxha Bojaxhiu néven, egy szegény albán paraszti családban. 18 évesen lépett be a Loreto Nővérek rendjébe Írországban, ahonnan Indiába küldték. A legszegényebbeket szolgálta az indiai nyomornegyedekben.

„Az emberek, akiknek nincs semmijük, akiket senki nem akart, akik a társadalom terhévé váltak, akik elfelejtették, milyen a szeretet, milyen az emberi érintés, Számunkra ők Isten gyermekei” – vallotta egykor Teréz anya.

A Szeretet Misszionáriusai irgalmas rendet 1950-ben alapította meg, azóta már 5 ezer nővér dolgozik a világ 150 országában, minden bevételük adományból származik.

Munkásságát többször elismerték, egyebek mellett Nobel-békedíjat kapott. 1997. szeptember 5-én halt meg Kalkuttában. Ezt a napot az ENSZ közgyűlése magyar kezdeményezésre a jótékonyság világnapjává nyilvánította.

A katolikus egyház történetében példátlan gyorsasággal, 2003-ban II. János Pál pápa avatta boldoggá, miután az ehhez szükséges csodaként elismerték el, hogy egy bengáli asszony felgyógyult a rákból. A szentté avatáshoz szükséges második csodát Ferenc pápa tavaly decemberben hagyta jóvá: egy szintén halálos beteg felesége Teréz anya közbenjárásáért imádkozott, mire a férfi meggyógyult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!