2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Létrejöhet a találkozó Donald Trump és Kim Dzsongun között

Hír TV

2018. március 9., péntek 10:59, frissítve: péntek 11:35

Az amerikai elnök elfogadta az észak-koreai vezető ajánlatát, amit dél-koreai kormány-tisztviselők ismertettek neki Washingtonban. A történelmi tárgyalásra már májusban sor kerülhet. A dél-koreai közvetítők szerint Phenjan elkötelezett a nukleáris leszerelés mellett, felfüggeszti az atom- és rakétatesztjeit, és beleegyezik abba, hogy folytatódjanak a közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok.

Mosolyogva lépett ki a Fehér Ház ajtaján a dél-koreai kormánydelegáció vezetője, a Donald Trumppal folytatott megbeszélés után. A szöuli nemzetbiztonsági tanácsadó történelmi bejelentést tett.

– Kim ígéretet tett arra, hogy Észak-Korea tartózkodni fog minden további atom- és rakétakísérlettől. Tudomásul veszi, hogy folytatódnia kell a dél-koreai – amerikai közös hadgyakorlatoknak. És kifejezte szándékát, hogy a lehető leghamarabb találkozna Trump elnök úrral. Trump elnök úr elégedett volt a tájékoztatással, és azt mondta, májusig találkozik Kim Dzsongunnal, hogy elérje a tartós nukleáris leszerelést  – fogalmazott Csung Jui-Jung, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Ezzel Donald Trump lehet az első amerikai elnök, aki egy észak-koreai vezetővel találkozik. A hírt bejelentő dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a váratlan fordulat Trump folyamatos nyomásgyakorlásának eredménye: az amerikai elnök által erőltetett nemzetközi szankcióknak, és annak, hogy mindig kemény üzenetekkel válaszolt a sorozatos észak-koreai rakétatesztekre.

Trump most is úgy reagált az észak-koreai ajánlatra, hogy örül a fejleményeknek, de a büntetőintézkedések maradnak, amíg nem születik egyezség Phenjan atomprogramjáról.

A két kiszámíthatatlan vezető találkozóján bármi megtörténhet – ezt már az Észak-Korea atomprogramjáról tárgyaló amerikai küldöttség egykori vezetője mondja.

– Donald Trumppal kapcsolatban minden, de minden rendkívüli. Én négy évig tárgyaltam az észak-koreaiakkal, ez négy rendkívüli év volt, de semmi ahhoz képest, ami az elmúlt pár órában történt. Meglátjuk, mi sül ki ebből. A fehér házi stábtagok helyében nem lennék nyugodt. Adott egy elnök, aki nem feltétlenül tartja be a játékszabályokat, és ugyanezt mondhatjuk el Kim Dzsongunről is. Erre a műsorra befizetnék – nyilatkozta Christopher Hill Szöul volt amerikai nagykövete.

Kim Dzsongun évekig atom- és rakétatesztekkel, valamint nyílt fenyegetésekkel próbálta elérni, hogy komolyan vegye a nemzetközi közvélemény. Újévi beszédében azonban meglepő fordulattal nyitott a szomszédos Dél-Korea felé, majd a közeledés jegyében sportolókat és kormánydelegációt küldött a pjongcsangi téli olimpiára.

Ezután magas rangú dél-koreai kormányküldötteket fogadott Phenjanban – erről a találkozóról vitte a déli delegáció a váratlan hírt Washingtonba Kim Dzsongun Trumpnak szóló ajánlatáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!