2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Lesből lőttek a rendőrökre

2015. március 12., csütörtök 19:48

Nincs életveszélyben az a két amerikai rendőr, akit szerda este lőttek meg Fergusonban. Az egyenruhások épp a rendőrőrsöt védték, amikor a rasszizmus ellen demonstráló tömegből valaki rájuk lőtt. A demonstráció azután kezdődött, hogy az igazságügyi minisztérium jelentése is elismerte: a feketéknek kétszer nagyobb esélyük van arra, hogy erőszakosan lépjenek fel ellenük a rendőrök, ráadásul a 21 ezres városban csak 3 fekete rendőrségi alkalmazott volt.

Mobiltelefonnal örökítette meg az egyik tüntető a lövöldözés utáni pánikot. A rendőri rasszizmus ellen tiltakozó tömeg már hazaindult, amikor valaki tüzet nyitott a kapitányságot védő egyenruhásokra. Két rendőr súlyosan megsebesült. A rendőrfőnök valószínűnek tartja, hogy a demonstrálók lőttek, de gyanúsított egyelőre nincs. „Ez egy lesből támadás volt. Úgy értem, senki nem számított rá. Képtelenség volt előre látni. Tulajdonképpen védtelenek voltunk. Az ilyen esetekre nagyon nehéz felkészülni, amikor a rendőrök sorfalt állnak, majd hirtelen lövések dördülnek” – mondta a St. Louis megyei rendőrfőnök.


Az utcai megmozdulás azután kezdődött, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium kiadta jelentését a tavaly augusztusi gyilkosságról. Az áldozat, Michael Brown fegyvertelen fekete tinédzser volt, akit nappal lőtt agyon egy fehér rendőr a St. Louis egyik elővárosának számító Fergusonban. A washingtoni dokumentum nem tagadja, hogy a helyi rendőrök előítéletesek a feketékkel szemben. Michael Brownnak a statisztika szerint kétszer akkora esélye volt, hogy hatósági erőszak áldozata legyen, mint bármelyik fehér társának. A jelentés nyilvánosságra hozatala után a rendőrfőnök lemondott. „A fergusoni városi tanács március 19-i határidővel elfogadta Thomas Jackson rendőrfőnök lemondását. Az utódját nem helyi, hanem országos szinten keressük. Ahogy Önök is tisztában vannak vele, az igazságügyi minisztérium egy héttel ezelőtti jelentése alapján számos változtatásra van szükség, hogy a rendőrség együtt tudjon működni a sokszínű helyi közösséggel” – fogalmazott a polgármester, aki nem hajlandó lemondani, bár távozását sokan követelték.

Az amerikai elnök közben egy rádiónak úgy nyilatkozott, a fergusoni faji diszkrimináció nem egyedülálló a rendőrségen, ezért Barack Obama szerint növelni kell a feketék számát a testületben. Múlt pénteken egy másik városban ölt meg fehér rendőr egy fegyvertelen fekete tinédzsert. Becslések szerint évente 900 fekete válik rendőri erőszak áldozatává az Egyesült Államokban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!