2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lemondott a szlovák belügyminiszter

Hír TV

2018. március 12., hétfő 13:46, frissítve: hétfő 17:24

Robert Kalinak a távozását azzal indokolta, hogy ezzel megszűnik a gyanú, hogy befolyásolja az oknyomozó újságíró meggyilkolásának körülményeit vizsgáló hatóságok munkáját. Lemondásával azonban még nem menekült meg Robert Fico kormánya, a legkisebb szlovák koalíciós párt, a Most-Híd országos tanácsa adásunkkal egy időben tanácskozik arról, hogy bent maradnak-e a kormányban.

Óriási volt a nyomás a belügyminiszteren a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolása után: a közhangulat a kormány ellen fordult, egymást követték a tömegtüntetések, az ellenzék, majd a hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd is a távozását követelte már.

Én tudomásul veszek és tiszteletben tartok a politikai viszonyokban és a közéletben történő minden változást. Ismerem a koalíciós partnereink álláspontját, és miután egyik feladatom a stabilitás fenntartása, ezért úgy döntöttem, hogy lemondok miniszterelnöki és belügyminiszteri tisztségemről – nyilatkozta Robert Kalinak.

Ján Kuciakot és menyasszonyát február végén lőtték agyon otthonukban. Az oknyomozó újságíró éppen egy olyan cikken dolgozott, amely leleplezte a kalábriai maffia és a Robert Fico kormányfő belső köréhez tartozó tisztségviselők közötti kapcsolatot.

A tiltakozó tömeg éppen ezért azt követelte, hogy a politikai gyilkosság körülményeit vizsgáló nyomozást ne az a belügyminiszter felügyelje, aki szintén ehhez a körhöz tartozik.

A belügyminiszter lemondásával nyilvánvalóan Robert Fico kormányát mentené, de nem biztos, hogy egy miniszteri tisztáldozat elég lesz ehhez.

A legkisebb kormánypárt hétfőn az államfővel egyeztetett. Andrej Kiska köztársasági elnök már a múlt héten világossá tette, hogy előre hozott választásokra lenne szükség.

Tájékoztattuk az elnök urat, hogy a Most-Híd Országos Tanácsa ma délután megvitatja a kormányzati szerepvállalásunkat, a tanács fog az ügyben döntést hozni – mondta a Most-Híd elnöke, Bugár Béla.

Robert Fico miniszterelnöksége a kis magyar–szlovák párt kezében van: ha kilépnek a koalícióból, Fico kormánypártja, a Smer és a Szlovák Nemzeti Párt elveszti parlamenti többségét.

A szlovák kormányfő a múlt héten Soros György aknamunkájának nevezte a kormány körül kialakult bizalmi válságot, az utcai tüntetések azonban azt mutatják, hogy a szlovákokra nem hat a magyar stílusú propaganda, az embereknek a korrupció miatt lett elegük a kormányzatból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!