2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Lemondott a miniszter a meggyilkolt újságíró miatt

Hír TV

2018. február 28., szerda 17:06, frissítve: szerda 18:25

Lemondott a szlovák kulturális miniszter, Ján Kuciak oknyomozó-újságíró és menyasszonya meggyilkolása miatt – döntését azzal indokolta, hogy az újságírók munkája az ő tárcájához állt a legközelebb. Közben a szlovák kormányfő a szólásszabadság- és a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte a gyilkosságot.

A rendőrség továbbra is vizsgálja Ján Kuciak újságíró és barátnője megölését. A párt nagymácsédi otthonukban gyilkolták meg.

„Semmit sem vettünk észre csütörtök este. Én egy éjszakai bagoly vagyok, arra lakom. Még amikor az éjjel kimegyek vécére, akkor is észreveszem az elhaladó autókat az ablaknál, még a rendszámtáblákat is, de semmi gyanúsat nem észleltem csütörtökön” – mesélte egy szomszéd.

A 27 éves újságíró legutolsó cikke február 9-én jelent meg. Egy kormányközeli üzletemberről, Marian Kocnerről, illetve cégeinek gyanús kifizetéseiről írt.

„Ján Kuciak talán a generációjának legbátrabbja volt az oknyomozó újságírás terén, a koronaherceg. Emellett a nagyon rendes fiú prototípusa is, aki keményen dolgozott, tanult, és rendesen viselkedett. Nem voltak ellenségei, kivéve azokat a bűnözőket, akikről írt” – mondta egy kollégája, Soltész Árpád.

A szlovák miniszterelnök a szólásszabadságot és a demokráciát félti. „Ha kiderül, hogy az oknyomozó újságíró halála kapcsolatban áll a munkájával, akkor az egy precedens nélküli támadást jelent a szlovák szólásszabadságra és demokráciára” – mondta Robert Fico.

Az ország belügyminisztere elmondta, a hatóságok külföldi kapcsolatokat is keresnek az ügyben. Fel is vették a kapcsolatot a cseh és az olasz titkosszolgálatokkal.

„Minden rendőri egységünk azon dolgozik, hogy annyi bizonyítékot találjon, amennyit csak lehet. Emellett szorosan együttműködünk azzal az internetes lappal, ahol dolgozott” – tájékoztatott az esettel kapcsolatban Robert Kalinák.

A rendőrség eddig 20 embert hallgatott ki. „Ez a bűncselekmény összefüggésben lehet az ő és barátja újságírói munkájával. Megígérhetem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy fényt derítsünk az ügyre” – mondta Jaromir Ciznar szlovák főügyész.

A szlovák kormány egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a kettős gyilkosság felderítéséhez vezető információkért. Szlovákiában még soha nem ajánlottak fel ilyen magas nyomravezetői díjat, és arra sem volt példa, hogy a felajánlást maga a kormány tegye meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!