2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Lemondott a japán császár

Hír TV

2017. december 1., péntek 07:44, frissítve: péntek 09:44

2019. április 30-án távozik a trónról Akihito japán császár. Az uralkodó már korábban jelezte, hogy kora és egészségi állapota miatt már nem tudja teljesíteni a címével járó kötelezettségeket. Mivel csaknem kétszáz éve nem történt hasonló eset, a császár lemondásának körülményeiről, így az időpontjáról is, egy különleges testület döntött. Akihito a szigetország 125. császára. 1989 óta uralkodik a világ legrégebbi, csaknem 1500 éves múltra visszatekintő uralkodói dinasztiájában. Utódja idősebbik fia lesz, aki a lemondást követő napon, 2019. május 1-jén lép trónra.

Különleges testület döntött a japán császár lemondásának időpontjáról. A bizottságban a miniszterelnök, a kormányszóvivő, egy legfelső bírósági bíró, valamint a császári család részéről az uralkodó öccse és felesége kapott helyet.

„A különleges testület egyetértésben döntött arról, hogy Akihito császár lemondására 2019. április 30-án kerül sor” – jelentette be Abe Sinzó miniszterelnök.

A decemberben nyolcvannegyedik évét betöltő Akihito császár tavaly nyáron jelentette be, hogy meggyengült egészségi állapota miatt már nem tudja ellátni a címével járó kötelezettségeket. Az uralkodót az utóbbi években egy szívműtét mellett daganatos betegséggel is kezelték.

Japánban azonban kétszáz éve nem volt arra példa, hogy az uralkodó lemondjon a trónjáról, ezért külön törvényt kellett erről elfogadtatni a parlamenttel.

A császárnak csak reprezentatív feladatai vannak. Az emberek körében népszerű, lemondását megértéssel fogadták.

„Mostanáig folyamatosan csak a népével foglalkozott, hogy mindent megadjanak nekik, ő és a felesége egyaránt. Amikor látom, a hála könnyei töltik meg a szememet, és csak arra gondolok, hogy milyen sokat tett értünk. Már túl idős, és teljes szívemből remélem, hogy most már pihenhet” – fogalmazott egy nyugdíjas.

Az 1989 óta uralkodó Akihitót a lemondása másnapjától idősebbik fia, Naruhito követi majd a trónon. Japán szokás szerint ezzel új időszámítási korszak veszi kezdetét, ugyanis a nyugati naptár használata mellett mindig a császár trónra lépésétől számítják az éveket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!