2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Lejárt a mandátuma a hágai törvényszéknek

Hír TV

2017. december 21., csütörtök 17:13, frissítve: csütörtök 21:55

Huszonnégy év után lejárt a mandátuma a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amely 161 embert ítélt el a délszláv háborúban elkövetett bűncselekmények miatt. Köztük Slobodan Milosevicet, Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot, a boszniai mészárost is.

„Tisztelt bíró úr, Slobodan Praljak nem háborús bűnös, az ítéletet undorral veszem tudomásul” – mondta november 29-én a húsz év börtönre ítélt egykori boszniai horvát tábornok, majd felhajtott egy adag mérget, és néhány órával később meg is halt.

Ezzel a tárgyalótermi drámával ért véget a hágai Nemzetközi Törvényszék huszonnégy éves története. A nem állandó bírói fórum a volt Jugoszlávia területén a délszláv háborúban végrehajtott, emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőit vonta felelősségre.

A testület kitartó munkával összesen 161 közismert háborús bűnöst küldött a rácsok mögé, köztük igazi „nagyvadakat” is. Slobodan Milosevic jugoszláv, majd szerb elnök volt az első hatalmon lévő vezető a világon, akinek bíróság elé kellett állnia.

„A hágai Nemzetközi Törvényszéknek sikerült igazságot szolgáltatnia a legnagyobb bűnözők ügyében, akik másképp nem kerültek volna bíróság elé. A törvényszék nélkül az olyanok, mint Slobodan Milosevic vagy Radovan Karadzic és Ratko Mladic volt boszniai szerb vezetők meg a kisebb mészárosok megúszták volna” – mondta Vesna Skare-Ozbolt volt horvát igazságügyi miniszter.

Az életfogytiglani börtönre ítélt Mladic tábornok mérget ugyan nem vett be, de ő sem túl elegánsan vette tudomásul az ellene hozott verdiktet. „Ideges vagyok, mert amit mondtak, úgy, ahogy van, hazugság! B…szódjon meg a bíróság!” – mondta.

A törvényszék szerint a boszniai szerb hadsereget vezető Mladic volt a felelős Szarajevó 1992-től 1996-ig tartó ostromáért, amely több mint ötezer civil életét követelte, és a srebrenicai mészárlásért, amelynek során Mladic katonái több mint nyolcezer bosnyákot végeztek ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!