2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Lehetővé teheti a kormány a melegházasságot

Hír TV

2018. július 22., vasárnap 09:04, frissítve: vasárnap 13:56

Az új kubai alkotmány lehetővé tenné a homoszexuális párok házasságát. A latin-amerikai ország alaptörvény-tervezete már két személy egyesüléseként határozná meg a házasságot, nem pedig egy nő és egy férfi kapcsolataként. Ha a képviselők elfogadják az új alkotmányt, azt még népszavazáson kell megerősíteni.

Új alkotmányra cseréli kommunista alaptörvényét Kuba. A tervezetet az államtanács titkára nyújtotta be a parlamentnek. A javaslat a házasságot már nem egy férfi és egy nő, hanem két személy kapcsolataként határozza meg. Vagyis a latin-amerikai államban megnyitják a lehetőséget a homoszexuális párok egybekelése előtt is.

„Az emberek egyenlőségének és az igazságosságnak az elvét erősítjük meg két személy házasságának a lehetővé tételével. Szerintem ez igazságos. Sokat vitatkoztunk rajta, és ez igazságos” – mondta Homero Acosta, a kubai államtanács titkára.

A kommunista Kubában, az 1959-es forradalom után üldözték a homoszexuálisokat, sokukat kényszermunkatáborba zárták. Fidel Castro később emiatt bocsánatot kért, de az azonos neműek házasságának elismerését csak most teszik lehetővé a karibi országban.

„Ideje volt, hogy megtegyék. Büszkék vagyunk erre. Meglátjuk az eredményét” – mondta a kubai férfi.

„Lépést kell tartanunk a világgal. Sok országban megtették ezt, Kubában miért ne? Minden embernek megvannak a saját érzései” – mondta egy kubai női.

De a készülő új kubai alkotmány az ország vezetését is átalakítaná, az egypártrendszer fenntartásával. E szerint szétválasztanák a miniszterelnöki és államfői posztot, amelyet maximum kétszer 5 évig lehetne viselni. Castro testvére, Raul áprilisban adta át a kijelölt utódjának az ország vezetését, de kommunista pártelnökként az alkotmányozó testület munkáját még ő vezeti. A parlament szombaton plenáris ülésén megerősítette az új, Miguel Díaz-Canel vezette kormányt, majd megkezdte az új alkotmányról szóló vitát.

„A törvényhozók olyan változtatásokat hoznak, amelyek fontosak az adott történelmi pillanatban ennek az országnak. 60 év forradalmon vagyunk túl, a változások szükségesek. Lesz elnök, és kormányfő, ezek a dolgok segítenek az országunk megszervezésében” – nyilatkozta egy kubai nő.

Ha elfogadja a havannai törvényhozás az új alaptörvényt, azt a kubaiaknak még népszavazáson is meg kell erősíteniük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!