2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Légikatasztrófa: nagyon fontos dolgok derülhetnek ki

2015. április 2., csütörtök 16:10, frissítve: péntek 09:36

Megtalálták a Germanwings múlt héten lezuhant utasszállítójának másik fekete dobozát is, jelentették be a francia hatóságok. A repülési adatokat rögzítő készülék fontos információkat tartalmazhat a tragédia pontos körülményeiről. A düsseldorfi ügyészség szerint a másodpilóta a repülése előtti héten öngyilkossági módszerekről, valamint a pilótafülke ajtajáról is keresett információkat az interneten. Ez arra utalhat, hogy tudatosan készült az utasszállító elpusztítására.

Még mindig indulnak mentőalakulatok a Germanwings-tragédia helyszínére a francia Alpokban. A holttestek azonosítása hónapokig eltarthat, a 150 áldozatból egyelőre 78-nak a testrészeit találták meg. „Jártunk azon a helyen is, ahol a repülő a szikláknak ütközött. Ez érzelmileg nagyon nehéz pillanat volt számunkra is. De oda kellett mennünk, hogy a francia kollégákkal együtt a helyszínen megnézzük a bizonyítékokat, hogy közösen tudjuk értékelni a látottakat” – mondta a nyomozás német vezetője.

A német kormány húsvét után munkacsoportot állít fel. „A munkacsoport először is a pilótafülkék ajtajának mechanizmusaival foglalkozik majd. Másodszor a pilóták orvosi vizsgálatait tekinti át, harmadszor pedig a pszichológiai kritériumokat és procedúrákat, így a pszichológiai rendellenességek felismerését” – ismertette a részleteket a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt.

A hatóságok szerint a másodpilóta szándékosan vezette a gépet az Alpoknak. A Germanwings anyacége, a Lufthansa tudott arról, hogy a 27 éves férfi egy időben súlyos depresszióval küzdött. De minden vizsgán átment, és az orvosi engedélyt is megkapta a repülőgép-vezetésre. Az egyik francia újság azt állítja, hogy az egyik utas felvette mobiltelefonjával a tragédia utolsó pillanatait. A videó nincs a lap birtokában, a felvételről a francia ügyészség nem tud.

„Ez egy gyötrelmes videó, amitől kiver a hideg. A videót láttam én is, és mások is látták, legalább tucatnyi alkalommal. Egyetlen embert sem lehet azonosítani a felvételen, ez nem egy szenzációhajhász videó. Egy utas készítette a gép hátsó részében. Amit hallunk, az borzalmas: a pánik emberi dimenziója, az emberek kiáltozásának gyötrelmessége teszi azzá” – árulta el Frederic Helbert, a Paris Match újságírója.

A lap munkatársa azt mondta: a videó helyszíni mentőalakulatoktól került hozzájuk közvetítők útján, a felvételt a lap összes szerkesztője megtekintette, és egybehangzóan azt mondták, hogy az anyag eredeti, nem összevágott, a látottak pedig alátámasztják a nyomozás eddigi eredményeit. A szerencsétlenség körülményeiről fontos részleteket szolgáltathat a gép második, a repülési adatokat rögzítő fekete doboza, amelyet egyhetes keresés után találtak meg a mentőalakulatok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!