2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Legalább ez nem az én hibám - reagálta a német válságra Matteo Salvini

Hír TV

2018. július 2., hétfő 18:29, frissítve: hétfő 19:38

Ez legalább nem az én hibám - ennyit reagált az olasz belügyminiszter a német kormányválság hírére. A francia és az olasz sajtó is biztosra veszi, hogy nem bukik meg az EU legerősebb gazdaságának a kormánya.

Bizonytalan Angela Merkel jövője, a német koalíciós válság miatt. A francia Figaro szerint a múlt heti brüsszeli csúcs után kétfrontos háború alakult ki Németországban a bajor CSU és Merkel CDU-ja között, de a bajorok se biztosak abban, hogy milyen határozottan mehetnek szembe Merkel migárciós javaslataival. A lap szerint a CSU se akarja megbuktatni Merkelt, csak kompromisszumot akar elérni.

A francia Liberation is azt emeli ki, hogy Seehofer lemondási javaslata inkább fenyegetőzés, mert a kereszténydemokraták nem akarnak engedi a szigorúbb bevándorlási politikából, de a végén úgyis szinte biztosan megegyeznek, különben felbomlana a kormány.

„Legalább ez nem az én hibám” - ennyi a véleménye az olasz belügyminiszternek a német kormányválságról. Matteo Salvini a La Republicának azt mondta, a Merkel-kormány válsága is bizonyítja, hogy a jelenlegi európai bevándorlási rendszer fenntarthatatlan.

A szintén olasz Corriere Della Sera inkább a német válság európai gazdasági hatásával foglalkozik. A milánói tőzsde indexe is folyamatosan gyengül, immár nem csak az amerikai-uniós vámháború, hanem a német kormányválság miatt is, mert a befektetőket elbizonytalanítja az Eurozóna legnagyobb gazdaságának a kormányválsága.

Egy másik olasz oldal a lehetséges forgatókönyveket veszi végig, ezek közül a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy Horst Seehofer belügyminiszter egyszerűen lemond, a helyét egy másik bajor keresztényszocialista politikus veszi át és a kormány a helyén marad. A legvalószínűtlenebb forgatókönyv szerint pedig egy új választás lesz a megoldás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!