2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Elveszett illúziók 11:00

Lebukott a jegybankelnök, letartóztatták

Hír TV

2018. február 19., hétfő 18:36, frissítve: hétfő 19:39

Csúszópénzt követelt magának a lettországi jegybankelnök, de lebukott. A rendőrség házkutatást tartott az irodájában és otthonában is, majd letartóztatta a bankárt.

A korrupcióellenes ügyészségről a fogdába vezetett Ilmars Rimsevics lett jegybankelnök útja szombaton, február 16-án. A bankár otthonában és irodájában ekkor már véget ért a házkutatás, amely a vádhatóság szerint elegendő bizonyítékkal szolgált őrizetbe vételéhez. Az ügyészség szerint százezer eurót, azaz 31 millió forintot követelt kenőpénzként.

Lettország pénzügyminisztere szerint Rimsevicsnek legalább a vizsgálat időszakára le kellene mondania tisztéről a pénzügyi stabilitás érdekében.

Minden egyes nap, amit Rimsevics a központi bank elnöki tisztében tölt, lényegesen súlyosbítja a kialakult helyzetet – nyilatkozta Dana Reizniece-Ozola.

Ilmars Rimsevics 2001 óta tölti be a jegybankelnöki tisztet. Az ő érdemének tudják be, hogy Lettország nagyobb megrázkódtatások nélkül csatlakozhatott az euroövezethez 2014-ben. Azt nem tudni, hogy a bankár kitől követelt kenőpénzt.

Az eset különösen rosszkor jött a lett kormány számára. Az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügynöksége pénzmosással vádolta meg az ABLV bankot, amely az ország harmadik legnagyobb pénzintézete. Az amerikaiak mellett az Európai Központi Bank is leállította az ABLV kifizetéseit.

A lett korrupcióellenes ügyészség szerint a jegybankelnök letartóztatásának nincs köze a pénzintézet botrányához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!