2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Lassan haladnak a brexitről szóló tárgyalások

Hír TV

2017. november 11., szombat 07:40, frissítve: szombat 13:00

Egy befolyásos brit politikus arról beszélt, hogy semmi sem dőlt még el, a folyamat visszafordítható.

Továbbra is nagyon lassan haladnak a brit kilépési tárgyalások, pedig már több mint ötszáz napja volt az erről szóló referendum.

Lezárult Brüsszelben a tárgyalások hatodik fordulója. Az uniós főtárgyaló azt mondta, részeredmények vannak, de nagyon lassan haladnak a megbeszélések, számos területen egyáltalán nem látszik a megoldás.

„Még mindig számos terület van, amelyen több munkára van szükség. Idetartozik a családegyesítés, a szociális biztonsággal kapcsolatos előnyök továbbvitele és az Európai Unió Bírósága működésének folyamatos garantálása Nagy-Britanniában és az EU-ban egyaránt” – nyilatkozta Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitfőtárgyalója.

A brit főtárgyaló azt mondta, sikerült megegyezni az állampolgári jogok és az ír–északír határ ellenőrzésének néhány részletkérdésében, egyúttal ígéretet tett arra, hogy a következő egy hónapban jelentősebb eredményeket érnek majd el.

„Mindkét félnek rugalmas és konstruktív hozzáállást kell tanúsítania a jövőben a tárgyalóasztal mellett” – mondta Davis Davis.

A bizonytalanságot, ha lehet, tovább növeli a volt brit uniós nagykövet, a kilépési törvénycikk megfogalmazójának véleménye. Szerinte a brexittel kapcsolatban semmi sem dőlt el, jogilag lehetséges a visszavonása.

„A következtetéseim egyszerűek, négy van belőlük. A brexitről folytatott vitáknak figyelembe kell venniük a tényeket, és a tények azt mutatják, hogy az 50. cikkellyel kapcsolatos levél, amellyel a kilépést bejelentettük, jogi és politikai következmények nélkül visszavonható. Másodszor: egy átmeneti időszakról szóló megállapodás nem csodaszer. Harmadszor: kívülről már nincs könnyű visszavezető út, ráadásul nagy árat kell fizetni érte. És negyedszer: amíg bent vagyunk, még mindig meg lehet állítani az órát, és beszélhetünk az emberekkel. Mindezeket figyelembe kell venni, amikor a parlament jövő ősszel értékeli a tárgyalások kimenetelét” – jelentette ki Lord John Kerr.

A brexittárgyalások állását december közepén az EU állam- és kormányfői is áttekintik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!