2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lassan egy napja tart a kormányválság Németországban

Hír TV

2018. július 2., hétfő 18:41, frissítve: hétfő 22:32

Lassan egy napja tart a kormányválság Németországban. A bajor miniszterelnök szerint nem szabad kockára tenni a CDU és CSU szövetségét a migrációs vita miatt. A politikus erről az után beszélt, hogy Angela Merkel bajor származású belügyminisztere, Horst Seehofer felajánlotta a lemondását. A kormánykoalíció tagjainak 3 napjuk van a megállapodásra.

Rendőri ellenőrzések zajlanak a német-osztrák határon. Most csak szúrópróba-szerű vizsgálatok vannak, de a német belügyminiszter, a bajor Horst Seehofer állandó ellenőrzést vezetne be. A rendőrök a papírok nélküli migránsokat is visszafordíthatnák a határról, de Angela Merkel kancellár június elején megvétózta a belügyminiszter terveit. Az eredménytelen egyeztetések után vasárnap éjjel lemondott a belügyminiszter.

„Felajánlottam a lemondásomat a belügyminiszteri és pártelnöki pozíciómról is, de a következő 3 napban folytatjuk a tárgyalást a CDU-val. Megpróbálunk megegyezni a határellenőrzésekről úgy, hogy közben megőrizzük a kormányegységet” - mondta a belügyminiszter.

Seehofer kilépésével Merkel kereszténydemokratáinak és a bajor keresztényszociális pártnak a koalíciója is veszélybe kerül. A két párt 1948 óta működik együtt, ezért a szövetséget egyik párt se tenné kockára.

„Mindig is kompromisszum készek voltunk, és szerintem most is látható, hogy a CSU megoldást keres. Az világos, hogy a stabil kormányzást veszélybe sodorni nem lehet a célunk, ahogy a CDU-CSU pártszövetség felbontása se lehet megoldás. Kormányon egyszerűen több mindent lehet elérni, mint kormányon kívül” - vázolta a reálpolitikai helyzetet a bajor miniszterelnök, Markus Söder.

Német sajtóhírek szerint a Merkel kereszténydemokratái újra kapcsolatba léptek a Zöldekkel, hogy az együttműködésről egyeztessenek, de a zöldek szóvivője szerint ők inkább kimaradnának a káoszból. A CDU-CSU szövetség felbomlására a legutóbbi koalíciós partner szociáldemokraták se számítanak.

„Kezd egy bohózatba fulladni ez az egész. Egyértelmű, hogy a rövidtávú haszonért cserébe nem éri meg feláldozni a hosszú távú stratégiát, mint amilyen Németország európai jövője” - mondta a szociáldemokraták elnökhelyettese, Ralf Stegner.

A német kormány sorsán az EU jövője is múlik. A francia kormány Merkel bevándorlás-párti politikájának a folytatásában reménykedik.

„Nem mondanám, hogy kezdek aggódni, de azért figyelemmel kísérjük a német kormány sorsát. Nem jó hír a válság, Németország fontos partnerünk és egész Európa stabilitása szempontjából fontos, mi lesz” - mondta Edouard Philippe francia miniszterelnök.

A német megegyezés új határideje július ötödike - Orbán Viktor aznap találkozna Angela Merkellel, ha még ő lesz a kancellár.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!