2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lánctalpasokkal semmisítik meg a nyugati árukat

2015. augusztus 6., csütörtök 19:37, frissítve: csütörtök 20:11

Lánctalpasokkal semmisítik meg a Nyugatról származó élelmiszereket Oroszországban – a hatóság szerint olyan termékekről van szó, amelyek az Európai Unió elleni embargó hatálya alá esnek. A lakosságot megosztja az intézkedés.

Kamionokkal viszik az oroszok Belgorod környékén a hét tonna Nyugatról származó sajtot a megsemmisítésre kijelölt helyszínre, ahol lánctalpas járművekkel döngölik bele azt a földbe. „Ezek a termékek veszélyt jelentenek. Nincs rajtuk semmiféle jelzés. Nincs adat a gyártóról, a gyártás időpontjáról és a felhasználás határidejéről. Ezért ezek veszélyesek, és nem kerülhetnek eladásra vagy emberi fogyasztásra” – közölte Andrej Palcsnikov körzeti mezőgazdasági ellenőr. Korábban Nyugatról származó szalonnát égettek el ugyanitt – orosz illetékesek szerint a megsemmisített termékek között volt lengyel és német szalonna is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a július 24-i kormányülésen vonta kérdőre mezőgazdasági miniszterét, amiért még mindig kapható az üzletekben az országból kitiltott nyugati áru. „Azt szeretném kérni öntől és az Orosz Föderáció kormányától: tegyenek meg mindent, hogy kezelni tudjuk a mezőgazdasági szállítmányokkal kapcsolatos helyzetet, és hogy azonnal megsemmisíthessünk minden élelmiszert, amely illegálisan érkezik Oroszországba” – jelentette ki Alekszandr Tkacsev orosz mezőgazdasági miniszter.

Az oroszokat megosztja az élelmiszerek megsemmisítése, egyre nagyobb ugyanis az elszegényedés. „Ellenzem a külföldi élelmiszerek megsemmisítését, mert az orosz cégek képtelenek ilyen jó minőségű termékek előállítására, a nyugati gyártók ugyanis nagy múltra tekintenek vissza” – nyilatkozta egy moszkvai vásárló. „Azt hiszem, az embereknek hazafiaknak kell maradniuk, és minden élelmiszert itthon kell előállítanunk. Sok mezőgazdasági termék készül az országban, és jobb lenne, hogy ha a saját magunk által gyártott élelmiszereket fogyasztanánk” – hangsúlyozta egy másik vásárló.

Az európai uniós élelmiszerek orosz importtilalma  a magyar mezőgazdaságot is sújtja – eddig mintegy 27 milliárd forintra becsülik az ágazat veszteségét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!