2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Kurdok és törökök verekedtek össze Németországban

Hír TV

2018. január 23., kedd 20:57, frissítve: kedd 21:43

Az amerikai és a francia vezetés fegyvernyugvásra szólította föl Ankarát. A szombat óta tartó harcok eddig több mint hetven halálos áldozatot követeltek.

Törökök és kurdok estek egymásnak a hannoveri repülőtéren. A kurdok a küzdelem hevében fasisztának és terroristának nevezték Recep Tayyip Erdogan török elnököt. A Németországban élő kurd bevándorlók a hét végén indított török támadás ellen tiltakoztak. Ankara az egyik, Észak-Szíriában működő kurd milíciát terrorszervezetnek tartja. A kurd fegyveres csoport önhatalmúlag vette át az irányítást Észak-Szíria egyes területei fölött, kihasználva a szíriai háború okozta zűrzavart.

Eközben a frontvonalon a törökök tankokkal lövik a határ túloldalán lévő kurd célpontokat. A kurdok tömeges mozgósításba kezdtek Szíriában.

De az Olajág offenzívának nevezett hadművelet miatt szembe került egymással két NATO-tag: az Egyesült Államok és Törökország. A törökök éppen azt a kurd milíciát támadja, amit Washington támogat az Iszlám Állam elleni harcban. Ezért is intette önmérsékletre Törökországot James Mattis amerikai védelmi miniszter. Véleménye szerint az offenzívával Ankara csak elmélyíti a konfliktust, a terrorszervezeteknek segít, és megnehezíti a menekültek békés visszatérését.

Franciaország a hadműveletek leállítását sürgette. Lehetőségem volt, hogy elmondjam török kollégámnak, hogy ez az offenzíva aggaszt bennünket, és miközben megértjük Törökország félelmét a határ biztonsága miatt, fölszólítjuk őket, mutassanak a lehető legnagyobb önmérsékletet ebben az ügyben – nyilatkozta Jean-Yves Le Drian francia Európa-ügyi és külügyminiszter.

A törökök nem hátrálnak, folytatják az offenzívát, miközben azt követelik az Egyesült Államoktól, hagyjon föl a szíriai kurdok támogatásával.

A kurdoknak nincs önálló államuk; négy országban, Iránban, Irakban, Szíriában és Törökországban élnek kisebbségként. Saját területén az ankarai vezetés 1984 óta harcol a függetlenségért küzdő kurdokkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!