2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külügyminisztere finomított Trump szavain

Hír TV

2017. december 8., péntek 22:42, frissítve: szombat 10:40

Rex Tillerson szerint Jeruzsálem helyzetéről a végső döntés az izraeliek és a palesztinok közötti megállapodás függvénye. Az orosz külügyminiszter tiltakozott, a Hezbollah széles körű ellenállásra szólított fel.

Hivatalos hanuka-gyertyagyújtás a Fehér Házban: Donald Trump amerikai elnök ezt az eseményt is felhasználta arra, hogy ünnepeltesse magát szerdai döntése miatt. „Biztos vagyok benne, hogy sok boldog ember van most itt. Jeruzsálem, köszönöm!” – fogalmazott az eseményen Trump.

Az amerikai bejelentést, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, azóta már az amerikai külügyminiszter is finomította. Eszerint Jeruzsálem helyzetéről a végső döntés az izraeliek és a palesztinok közötti megállapodás függvénye, és ezt az amerikai elnök is így gondolta.

„Nem jelölt meg semmilyen végső státust Jeruzsálemnek. Sőt úgy vélem, hogy világosan fogalmazott, miszerint Jeruzsálem végső státusa, ideértve a határokat is, a felekre lesz bízva, hogy döntsenek és tárgyaljanak róla” – emelte ki Rex Tillerson.

Bécsben az orosz külügyminiszter a józan ésszel szembeni döntésnek nevezte az amerikai lépést. „Azzal, hogy bejelentették a nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe, az amerikai kormány megnehezítette a saját dolgát, hogy kövesse politikáját az arab világban lévő kapcsolatok normalizálásában és a palesztin kérdésben” – nyilatkozta Szergej Lavrov.

A francia elnök nyugalomra intett. „Tényleg remélem, hogy azok a lépések, amelyek Jeruzsálem státusára vonatkoztak, és amelyeknek szerintem az elsődleges egyeztetési pontnak kell lenniük Izrael és Palesztina között az Egyesült Államok felügyeletével, nem hoznak instabilitást a régióban” – üzente Emmanuel Macron.

„Kemény időszaknak nézünk elébe”

A Hezbollah is széles körű ellenállásra szólított fel. „Égbekiáltó amerikai agresszióval néz szembe Jeruzsálem, a lakosai, a szentélyei, a civilizált identitása, Palesztina, a palesztin nép, a palesztin akarat és minden nemzet, nép, történelem és civilizáció. Amit Trump tett szerdán, az hatalmas történelmi igazságtalanság” – emelte ki Haszan Naszr Alláh, a szervezet vezetője.

Ellenállásra igen, háborúra nem lehet számítani – ezt már a Hír Televíziónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő mondta. „Hogy lehet-e ebből háború? Az a véleményem, hogy háború nem lesz, de kemény időszaknak nézünk elébe, amelynek nemcsak helyi, hanem regionális, sőt globális következményei lesznek. Ebben biztos vagyok. Az utóbbi időben nem sikerült a palesztin–izraeli konfliktust rendezni, sőt meglehetősen háttérbe szorult, minden más megelőzte. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy szeptembertől új békekezdeményezés lesz, hát nem lett, helyette történt, ami történt. Úgy néz ki, az Egyesült Államokon belül sem egyeztették a dolgokat, a szövetségesekről nem is beszélve” – jegyezte meg Kis-Benedek József.

A Fehér Háznak egyelőre nincs tudomása más országról, amely elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!