2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföldön is felháborodtak a CEU-ügyön

2017. március 29., szerda 19:09

Brüsszelben is napirendre került a CEU-t érintő törvényjavaslat. Az uniós biztosok szerdai ülésén Navracsics Tibor, az oktatásért felelős magyar biztos számolt be a jogszabálytervezetről. Az ügy miatt az Egyesült Államok nagykövetsége is tiltakozott.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége Facebookon fejezte ki aggodalmát a külföldi egyetemeteket érintő törvényjavaslat miatt. A kirendeltséget vezető ügyvivő közleményében úgy fogalmaz: elleneznek bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az egyetem függetlenségét.

A vilniusi polgármester felajánlotta, hogy a Közép-európai Egyetemet telepítsék át Budapestről a litván fővárosba. Remigijus Šimašius feltette Facebook-oldalára a a CEU elnökének és rektorának írott levelét, amelyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a CEU-t ismét kihívások elé állítja a magyar kormány.

Az ügy már a világsajtót is elérte. Bezárással szembesül Soros György egyeteme Magyarországon – a BBC ezzel a címmel számol be a Közép-európai Egyetem körül kialakult feszültségről. A brit adó megjegyzi, hogy a jelek szerint a CEU vált a liberális értékek ellen küzdő Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányának legújabb célpontjává.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!