2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Közbeszerzéseket árult kenőpénzért

2015. március 17., kedd 11:39

Eljárás indul a román pénzügyminiszter ellen korrupció miatt. Közbeszerzéseket árult kenőpénzért. Őrizetbe vették az egyik korrupcióellenes hivatal, a Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőjét is: neki kellett volna átvilágítani a korrupt politikusokat. Romániában tavaly óta több tucat polgármester, képviselő, bíró és ügyész ellen emeltek vádat.

A román pénzügyminiszter, Darius Valcov épp a korrupcióellenes hivatal kihallgatására érkezett március elején, ekkor tudta meg, hogy az ügyészség eljárást indít ellene. A politikus 2010 és 2013 között 2 millió euró kenőpénzt tett zsebre, cserébe közbeszerzés nélkül adta a megbízásokat. „Valcov úr Slatina polgármestere volt, és a korrupciós ügyei is ehhez kapcsolódnak. A pénzügyminiszter a második legfontosabb tisztség a kormányban, szóval ez nagy pofon Victor Pontának. Eddig csak szavakban harcoltak a korrupció ellen, most már tettekkel is, ez sokakat meglepett” – mondta egy román szakértő.


A pénzügyminiszterrel egy időben eljárást indítottak Konstanca polgármestere ellen, nála is a közbeszerzést lehetett kikerülni kenőpénzzel. Letartóztatták a Feddhetetlenségi Ügynökség elnökét is. Ez a szervezet világítja át a politikusokat nemzetbiztonsági szempontból és vizsgálja a vagyonosodásukat. Valószínűleg a pénzügyminiszter ügyeit is ő próbálta eltussolni. „A pénzügyminiszter úr lemondásáról szóló nyilatkozatot azonnal elküldöm az elnöknek, amint a kormányülésen két gazdasági, adóügyi kérdésről megállapodunk. Ez vagy most szerdán lesz, vagy jövő szerdán” – fogalmazott a román miniszterelnök.

Romániában tavaly külföldi nyomásra keményített be a korrupcióellenes ügyészség. Azóta 24 polgármestert, 18 bírót, 7 képviselőt, volt minisztert vettek őrizetbe, és ügyészek, tábornokok ellen is eljárások indultak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!