2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kovács Béla nem bújik el, Polt Péter lehet a következő

,

2015. május 6., szerda 16:50, frissítve: szerda 21:35

A Hír TV értesülése szerint Polt Péter legfőbb ügyészt is meghívta az Európai Parlament jogi bizottsága, hogy meghallgassa Kovács Béla jobbikos EP-képviselő ügyében.

Együttműködik, és mindenben segíti a vizsgálat lefolytatását – ezt ígérte meghallgatása előtt az orosz kémkedés gyanújába keveredett jobbikos EP-képviselő. Arra a kérdésre, hogy kémkedett-e azt válaszolta: „Természetesen nem. Az, hogy valaki rengeteg diplomatával találkozott, találkozik is, még nem jelenti azt, hogy kémkedik. Másodszor, szerintem az az alapvető kérdés, az egész ügynek a lényege, hogy egy európai parlamenti képviselőnek lehetősége sincs arra, hogy kémkedjen, hogyha akarna, sem. Nincs lehetőségünk arra, hogy olyan információkhoz jussunk hozzá, amelyek a kémkedés vádját megalapozzák. Önök is ismerik nagyon jól az Európai Parlamentnek a működését: itt minden transzparens, szinte mindent megtalálnak az interneten a felszólalásoktól, a bizottsági anyagokon, a döntéseken keresztül, a döntéshozatali folyamatokig. Tehát én eleve abszurdnak tartom azt, hogy egy európai parlamenti képviselőt pont azzal vádolnak meg, hogy kémkedik” – jelentette ki Kovács Béla.

A meghallgatás zárt ajtók mögött folyt, a politikus szerint az történt, amire számított. „Elég sok kérdést kaptam az üggyel kapcsolatban. Maximálisan igyekeztem minden kérdésre megadni a megfelelő és valóságtartalmú választ, a többi a szakbizottságnak lesz a dolga. Nem voltak olyan különösebben meglepő kérdések, amire ne számítottam volna” – közölte a jobbikos EP-képviselő.

A zárt ülésen jelen lévő DK-s képviselő másként látja a történteket. „Nekem nem volt az a benyomásom, hogy Kovács Béla közel tízperces beszéde meggyőzte volna a bizottságot. Nem volt az a benyomásom, hogy az általa felhozott érveket a bizottság osztotta volna. Nem volt az a benyomásom, hogy a bizottság megosztott lenne az ügynek a megítélésében. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a bizottság rendkívül körültekintően vizsgálja ezt az ügyet, nagyon nyomatékosan hangsúlyozza, hogy nem politikai ügyet tárgyal, hogy nem politikai megfontolások alapján tárgyalja ezt az ügyet” – mondta Niedermüller Péter.

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága Polt Péter legfőbb ügyészt is meghallgatná az ügyben, s elképzelhető, hogy Kovács Bélát is újra kérdezik. A testület ezután készíti el ajánlását az EP plenáris ülésének, amely dönt a kérdésben. Ez leghamarabb júliusra várható, de valószínűbb, hogy csak az őszi ülésszakon derül ki, hogy a magyar legfőbb ügyész kérésének megfelelően megvonják-e Kovács Béla mentelmi jogát, és kiadják-e a politikust a magyar hatóságoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!