2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

„Romániában lecsuknák Orbánt”

2017. június 29., csütörtök 10:22, frissítve: csütörtök 13:56

Romániában lecsuknák a miniszterelnököt, ha a vejének ítélné a közbeszerzéseket – mondta az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról a román uniós biztos. Szerinte Magyarországon olyan rendszer működik, amely alkalmas a szabályok kijátszására. Az unió várhatóan szigorítani fogja a pénzek odaítélését és ellenőrzését is.

Szokatlanul élesen bírálta a magyar kormányt az Európai Bizottság román tagja. Corina Cretu egy sajtótájékoztatón reagált arra a felvetésre, hogy mi a teendő akkor, ha egy illiberális politikát folytató állam miniszterelnökének a veje nyeri a közbeszerzéseket. A biztos szerint egyébként az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzése az EU-ban a leghatékonyabb a világon. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a jövőben is nagyon szigorúan számonkérik a pénzek felhasználását.

„Magyarországra gondolt az imént? Igen, az egyetlen ország, ahol általában ezt a rendszert látjuk. Például az én országomban hogyha ilyesmi történne, akkor a következő nap letartóztatnák azt, aki a rokonának ítélte oda a közbeszerzési szerződést. De ez attól is függ, hogy az adott országot hogyan szervezik, milyen az adott ország rendszere” – jelentette ki az uniós biztos.

A források felhasználását egyelőre csak az OLAF, az unió csalásellenes hivatala ellenőrzi, amely azonban csak javaslatokat tehet a tagállami hatóságoknak. Ennél szélesebb jogkörökkel bír majd az uniós ügyészi szervezet, Magyarország azonban jelezte, nem vesz részt ebben az együttműködésben. Az Európai Bizottság tegnap terjesztette elő azt a vitaanyagát, amely a 2020 utáni időszak támogatási politikájáról szól. Ebben szerepel az is, hogy érdemes megfontolni, a jogállami szabályok betartását összekapcsolják-e a támogatások kifizetésével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!