2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Korrupció: elsodorhatja a népharag az elnököt

2015. március 17., kedd 12:55, frissítve: kedd 13:00

Elsodorhatja a népharag a brazil elnököt, ha nem változtat politikáján – politikai szakértők szerint. A latin-amerikai országban ismét az utcára vonultak a tüntetők a korrupció, a munkanélküliség és a folyamatos áremelkedések ellen tiltakozva.

Nemzeti színekbe öltözött tömeg hömpölyög az utcán. Ezúttal nem a futballválogatott újabb sikerének örülnek, hanem ismét a baloldali kormány ellen tüntetnek. A tiltakozók a gazdaság gyenge teljesítőképességéért, az emelkedő árakért és a korrupció miatt az újraválasztott elnököt hibáztatják. Politikai elemzők szerint Dilma Rousseffnek lépnie kell, ha nem akarja, hogy elsöpörje a népharag. „Azok, akik tegnap kimentek az utcára, fel vannak háborodva, és mind a számuk, mind a haragjuk növekedni fog, ha az elnök nem hallja meg a hangjukat és nem tesz konkrét intézkedéseket a kormány átszervezésére” – véli egy politikai  elemző.

A politikailag megosztott országban a vélemények is megoszlanak az elnök asszonnyal kapcsolatban. „A tüntetések mindig jogszerűek, de én nem látom az igazi motivációt a kormányellenes hangulat mögött. Azt gondolom, ez csak politika” – mondta egy Rio de Janeiró-i lakos.

A kormánnyal szembeni dühöt leginkább az állami olajvállalat, a Petrobras körüli korrupciós botrány szította fel. A hatóságok több mint negyven ember tartóztattak le, többek között pénzmosás és vesztegetés gyanújával. „A korrupció nem valami új dolog. A korrupció régóta jelen van és senkit sem kímél. Bárhol, még a privát szektorban is megtalálható, elég, ha csak a 2008, 2009-es válságkor kialakult banki csalásokra emlékezünk. A korrupcióval foglalkoznunk kell, mert ahol pénz van, ott korrupció is van. Ébernek kell lennünk. Meg kell hogy legyenek az eszközeink és a törvényeink ahhoz, hogy megakadályozzuk a további terjedését” – mondta Dilma Rousseff.


A legfelsőbb bíróság március elején jelentette be, hogy a parlamentben is vizsgálatot kezdenek, mert gyanújuk szerint az alsó és a felső ház elnökei, valamint harminckét képviselő is érintett egy több milliárd dolláros csalásban. Az ügyészség már vádat is emelt a kormánypárt kincstárnoka ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2008 és 2012 között 1,2 millió dollárnyi, a pártnak juttatott kenőpénzt úgy állított be, mintha az kampánycélokat szolgáló adomány lenne. A pénzt hat építőipari cég az állam olajvállalattal összejátszva juttatta a politikusok zsebébe. Az ügyben érintett politikusok többsége a kormányon lévő baloldali Munkáspárthoz és Dilma Roussef államfő pártjához, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához kötődik. Az ügyészség a hat építőipari cégtől csaknem négy és fél milliárd realt, vagyis mintegy 420 milliárd forintot követel, ami 319 millió real ellopott közpénzből, 3,19 milliárd real kártérítésből és 959 millió real büntetésből tevődik össze.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!