2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Kormányválsághoz vezettek a kudarcos brexit-tárgyalások

Hír TV

2018. július 9., hétfő 16:22, frissítve: kedd 09:47

Ma délután a miniszterelnök elfogadta Boris Johnson külügyminiszter lemondását. Utódjának nevét hamarosan nyilvánosságra hozzuk. A kormányfő köszönetet mond Borisnak az elvégzett munkáért - közölte a brit kormányzat.

Egy napon belül a második miniszter távozik Theresa May kormányából, vasárnap éjjel David Davis, aki a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. A posztjára Dominic Raabot nevezték ki.

Davis azzal indokolta a lépését, hogy a kormány politikája miatt nem lehet maradéktalanul végrehajtani a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntését. Azt nehezményezi, hogy a Brüsszelnek készített, múlt héten elfogadott javaslatcsomag jóval szorosabb kapcsolatot tervez az Európai Unióval, mint szeretnék. London ugyanis közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak.

Theresa May brit kormányfő 24 órán belül harmadik emberétől kénytelen megválni, miután távozott tisztségéből Steve Baker, a DExEU-tárca parlamenti államtitkára is, aki gyakorlatilag Davis helyettese volt.

Tusk: politikusok jönnek, mennek, a probléma marad

A politikusok jönnek, mennek, de az általuk kreált problémákat itt hagyják maguk után. Így kommentálta közösségi oldalán az Európai Tanács elnöke a Brexitért felelős miniszter és a brit külügyminiszter távozását. Donald Tusk a Twitteren azt is írta, hogy sajnálja, hogy a Brexit ötlete nem távozik Davis-szel és Johnsonnal együtt.

May szerint az EU hozzáállásával van a baj

Komoly a veszélye annak, hogy az EU jelenlegi hozzáállásával nem lesz megegyezés a brexitről - mondta Theresa May a londoni parlamentben, nem sokkal az után, hogy több miniszter is elhagyta a kormányát. A brit miniszterelnök szerint az uniós felajánlások több részlete elfogadhatatlan. Megvédte viszont saját brexit-tervezetét, annak ellenére, hogy az elégedetlen kormánytagok emiatt távoztak a kabinetből.