2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Konzervatívot jelöl a legfelsőbb bíróságba Trump

Hír TV

2018. július 10., kedd 13:18, frissítve: kedd 14:46

Megnevezte jelöltjét Donald Trump a Legfelsőbb Bíróság megüresedett székére. Brett Kavanaugh 53 éves konzervatív bíró ülhet a 81 évesen visszavonuló Antony Kennedy helyére. Trump ezzel már a második konzervatív bírónak adhat életre szóló helyet a legfontosabb amerikai döntéshozó testületben így évtizedekre meghatározhatja a bíróság működését.

Évtizedekre meghatározhatja az amerikai igazságszolgáltatást Donald Trump. Másfél éve van hivatalban mégis másodjára is életre szóló megbízást adhat egy főbírónak. A jelölt szerint a hivatalban lévő elnököt mentesíteni kell a bűncselekmények felelősségre vonása alól, az elnök pedig kirúghatja az ellene nyomozó legfőbb ügyészt. Az 53 éves Brett Kananaugh ilyen szempontból számára tökéletes választás.

„Ez a magasan képzett jelölt gyors jóváhagyást és pártokon átívelő támogatást igényel. Mi büszkék vagyunk a jogállam hagyományaira, ez a szabadságunk alapja, ez az ami egyenlővé tesz minket a törvény előtt, így a szenátusnak lehetősége van arra, hogy ezt megvédje és kinevezze Brett Kavanaugh a legfelsőbb bíróság tagjának”- büszkélkedett az elnök, majd átadta a szót a jelöltjének.

Kavanaugh eddigi jogi munkássága alapján a 9 tagú testület legkonzervatívabb bírója lehet. „Ha jóváhagyja a kinevezésemet a szenátus, akkor ígérhetem, hogy minden elém kerülő ügyhöz nyíltan és független szemlélettel viszonyulok. Mindig is az alkotmányt és a jogállamot fogom tiszteletben tartani, köszönöm a jelölést elnök úr” - mondta a friss jelölt.

Kavaughnak nem lesz könnyű dolga. A demokraták minden eszközzel késleltetni fogják a meghallgatását, a novemberi időközi választás után ugyani blokkolni tudják a kinevezését. Máris mozgalom indult a megállítására, mert sokan attól tartanak, hogy az ultrakonzervatív bírók korlátozni fogják az abortuszt, és az egészségbiztosítási vívmányokat. 

„Kemény harcra kell készülnünk, de nem olyan amit nem lehet megnyerni. Az emberek 70 százaléka támogatja az abortusz lehetőségét, támogatják az egészségbiztosítás lehetőségét, a környezetvédelmet és a munkaügyi szabályokat, ha mellettünk állnak az emberek, akkor államról államra kell kampányolni és megmutatni szenátoroknak, hogy mit akar a többség” - mondta a Brenie Sanders

A demokraták azért is dühösek, mert Barack Obama utolsó évében a republikánusok megakadályozták, hogy kinevezzen egy bírót, most revansot akarnak és a novemberi időközi választás utánra halasztani a legfelsőbb bíróság új tagjának kinevezését.  

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!