2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Ködösít a katalánok elnöke?

2017. október 16., hétfő 10:11, frissítve: hétfő 12:20

Két hónapon belül megkezdik a katalánok a függetlenségi tárgyalásokat Madriddal – jelentette be a régió elnöke. Carles Puigdemont a – spanyol kormány által meghatározott – hétfői határidőre reagálva jelentette be ezt, ugyanis Madrid a mai napig adott neki határidőt tisztázni, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét Spanyolországtól vagy sem. Most úgy tűnik, még 4 napot kaptak.

Lluís Companys emléke előtt adózott tisztelettel a katalán elnök. Az 1934-ben katalán elnökké választott Companyst először börtönbe zárta a Franco-rendszer, miután 1934-ben kikiáltotta a független Katalán köztársaságot, majd ki is végezte 1940-ben.

„Companyst, a meglévő jogrend nevében gyilkolták meg, és ma, 77 évvel később, amikor azt feltételezzük, hogy az a jogrend, amely megengedte ezt a kivégzést, megváltozott. Még mindig nem kapta meg azt a méltóságteljes bánásmódot az államtól, amit megérdemel, sőt, a párt, ami Spanyolországot irányítja, továbbra is eltussolja ezt a bűntettet, és támogatja azokat, akik teljesen szabadon emelik a fasiszta kart az égbe a tüntetéseken” – nyilatkozta a katalán elnök, Carles Puigdemont.

A katalán elnök hétfőn levelet írt a kormánynak. Párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, de nem adott egyértelmű választ arra, hogy múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. A katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasolt a konfliktusból kivezető út megtalálása érdekében. Mint írta, tartsák meg mielőbb az első találkozót, és kössék meg az első megállapodásokat.

A spanyol miniszterelnök-helyettes rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Carles Puigdemont levelére. Soraya Sáenz azt mondta: csütörtökig van még ideje a katalán elnöknek kijelentenie, hogy nem kiáltotta ki Katalónia függetlenségét.

Madridban közben bíróság elé áll a katalán rendőrfőnök. Josep Lluis Traperót lázadássál vádolják, mert a hatóságok szerint a katalán rendőrség nem akadályozta meg a betiltott népszavazás megtartását. Az 51 éves, jogász végzettségű Trapero a szeparatisták szemében hős lett, miután a szövetségi rendőrségtől eltérően kezelte az október 1-jén összegyűlt tömeget. Trapero mellett a bíróság elé áll két függetlenségpárti katalán politikus is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!