2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Kiverte a biztosítékot a szocialisták egészségügyi reformja

2015. március 16., hétfő 12:21, frissítve: hétfő 12:52

Franciaországban 10 ezer orvos, ápoló és más egészségügyi szakember tüntetett a kormány tervezett egészségügyi reformja ellen. A párizsi kabinet beleszólást adna a magánbiztosítóknak abba, hogy a betegek milyen kezelést kapjanak, a rászorulók vizitdíját pedig csak utólag, több hónapos késéssel térítenék meg az orvosoknak. A tervet a lakosság fele mégis támogatja, mert így a rászorulóknak újra ingyenesek lennének a vizsgálatok.

Káros az egészségre, ezt mondják a francia szocialisták egészségügyi reformjáról a szakmabeliek. Párizsban a hétvégén ápolók, fogorvosok, pszichoterapeuták, orvosok és kutatók tüntettek a parlamenti vita előtt. „Az orvosok egységesen ellenzik a kormány terveit. Felháborító, hogy senkivel nem konzultáltak, hanem saját hatáskörben próbálnak dönteni” – véli Calude Regnier belgyógyász.

Franciaországban van vizitdíj: 23 euróba, átszámítva körülbelül 7 ezer forintba kerül egy vizsgálat. Ezt a társadalombiztosítás utólag visszatéríti a rászorulóknak, de a kormány szerint sokan így se engedhetik meg maguknak az orvost. A rendszert ezért megfordítanák. A betegnek nem kell fizetni, hanem az orvos kérné a társadalombiztosítótól utólag a vizitdíjat. Az orvosok viszont azt kifogásolják, hogy így csak hónapokkal később jutnak a pénzükhöz, ráadásul több lesz az adminisztráció is. Azzal sem értenek egyet, hogy ezentúl a magánbiztosítók beleszóljanak abba, hogy egy beteg milyen kezelést kap.

„Azért tüntetünk, mert nagyon sok sebből vérzik ez a terv. Ezentúl beleszólnak abba, hogy az orvos hogyan lássa el a beteget, milyen gyógyszert válasszon a kezeléshez. Ráadásul az orvosokra adminisztrációs terhet is ró a rendszer, ha utólag meg akarják kapni a pénzüket” – nyilatkozta Laurence Bique háziorvos.

A tiltakozás ellenére az egészségügyi reform terve népszerű, a lakosság több mint fele támogatja. Ha a parlament megszavazza, az új rendszert 2017-től vezetik be.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!