2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kína leckézteti Trumpot

Hír TV

2018. április 2., hétfő 19:04

Kína a hétfői nappal importvámokat vet ki több amerikai termékre. A sertéshúst 25, további százhúsz terméket pedig, köztük a gyümölcsöket, 15 százalékos vám sújtja. A lépés válasz a március végén bevezetett új amerikai védővámokra.

Importvámokra importvámokkal válaszolt Kína. Bár a gazdasági elemzők tagadják – mivel senki sem akar pánikot a piacokon –, a nemzetközi kereskedelmi háború minden jel szerint megkezdődött.

Donald Trump egy hete 25 százalékos vámot vetett ki az acél-, illetve 15 százalékos vámot az alumíniumtermékekre. És nem rejtette véka alá, hogy további olcsó kínai termékeket is büntet majd, ami 50 milliárd dollár kiesést okoz majd a távol-keleti riválisnak.

„Többször hangsúlyoztuk, hogy Kína nem szeretne kereskedelmi háborút. De azt is világosság tettük, hogy ha belekényszerítenek bennünket, akkor megvannak a kapacitásaink az érdekeink védelmére” – jelentette ki Lu Kang kínai külügyi szóvivő.

A kínai figyelmeztetést ellenlépések követték. Hétfőtől 128 amerikai exporttermékre vetettek ki vámot, a sertéshúsra például 25, a gyümölcsökre pedig 15 százalékos mértékűt.

„A Kínába irányuló amerikai exporttermékek könnyen nevesíthetők. Olyan tömegáruk, mint a sertés- és baromfihús, a friss és szárított gyümölcs, illetve az elektromos cikkek” – mondta a kínai regionális együttműködési központ igazgatója, Zsang Csian-ping.

A pekingi kormány szerint veszélyes tendencia az is, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan döntött a védővámokról, úgy, hogy nem egyeztetett a Kereskedelmi Világszervezettel.

A kínai válaszlépés komoly kárt okozhat az amerikai gazdáknak, akik közül sokan éppen az agrárium védelme miatt voksoltak Donald Trumpra a 2016-os elnökválasztáson.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!