2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Kevesen múlt a tömegtragédia? Az embercsempész tagad

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 22:13, frissítve: csütörtök 22:49

Bíróság elé állítottak egy iraki származású holland embercsempészt. A férfi 2016 decemberében kisbuszában 36 illegális határátkelőt szállított embertelen körülmények között, de a magyar–román határnál lebukott.

A vádirat szerint az iraki származású, holland állampolgár Romániában vette fel a migránsokat, hogy pénzért cserébe elvigye őket Németországba. A rendőrök 2016 decemberében, alig 10 kilométerre a román határtól állították meg a kisbuszt, amelynek szűkös rakterében már fulladoztak az utasok. Az illegális határátkelőket afgán embercsempészek segíthették.

„Gyalog lépték át Magyarország államhatárát, oly módon, hogy az embercsempészek útmutatásával jutottak el addig a pontig, ahol őket a vádlott a későbbiek során felvette” – ismertette Pataky Béla ügyész.

A rendőrök 36 illegális bevándorlót találtak a kisbuszban. Közülük többen már fejfájásra, fulladásra panaszkodtak. Az ügyészség embercsempészettel és emberölési kísérlettel vádolja a férfit. A vádlott tagadta, hogy Romániában találkozott volna a külföldiekkel. Állítása szerint Magyarországon látta meg őket először, és segítő szándékkal vette fel őket az út széléről. Vallomásában arról beszélt, hogy nem állt kapcsolatban az embercsempészekkel. A férfi elmondása szerint nem is tudta pontosan, hogy hányan vannak a járműben.

„Nincs szükségem ilyen munkára, és hogy kockára tegyem az életem és a családom életét” – fogalmazott.

A vádlott arról is beszélt, hogy mindig tisztességes üzletemberként élt, és soha nem került összetűzésbe a törvénnyel. A tárgyalás június 26-án folytatódik, a migránsok írásos vallomásának ismertetésével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!