2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Keményen bírálta az EU Trump vámrendeletét

Hír TV

2018. március 10., szombat 20:26

A Kereskedelmi Világszervezethez fordul az EU, ha az Egyesült Államok nem hagyja ki az uniót a tervezett vámintézkedésekből. Az amerikai elnök a héten írta alá azt a rendeletet, amelyben 20 százalékos vám sújtaná az acél- és 10 az alumíniumtermékeket. Az amerikai kereskedelmi képviselő szombaton Brüsszelbe látogatott, hogy háromoldalú egyeztetésen vegyen részt, de konkrétumokat nem mondott sem az uniós, sem a japán fél kérdéseire.

Az Egyesült Államok az acélimportra 25, az alumíniumra pedig 10 százalékos védővámot vetett ki. Washington nyitott arra, hogy – Kanada és Mexikó mellett – egyes országoknak egyedi vámmentességet adjon, de hozzátette, hogy azokról az országokról lehet szó, amelyek kereskedelmi téren is korrektek az Egyesült Államokkal.

Az Európai Bizottság abban bízik, hogy az EU-ra nem vonatkoznak a vámok, de egy kiszivárgott terv szerint akár 2,8 milliárd eurónyi termékre is kivethet vámot válaszul, ha az amerikaiak mégis megsarcolnák az unióból származó acélt és alumíniumot. A még nem véglegesített dokumentumon egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel.

„Meg kell védenünk az iparunkat azzal, hogy kiegyensúlyozzuk az intézkedéseket, biztonsági lépéseket hozunk, és listát készítünk a tagállamokkal azokról a szankciókról, amelyek életbe léphetnek” – fogalmazott Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.

A németek is élesen bírálták Donald Trump tervét. „Nem jó, ha extra adók vannak, mert annak gazdasági hatása mindenkinek egyaránt rossz. Senki nem nyerhet egy ilyen versenyben. Ezért is keressük a párbeszédet. Ugyanakkor természetesen Európa is tud reagálni, és a bizottság ezt világossá is tette” – jelentette ki Angela Merkel.

Nagy-Britannia és Franciaország ugyancsak bírálta az új amerikai importvámokat, míg Kína, a világ második legnagyobb gazdasága a többoldalú kereskedelmi rendszer elleni szándékos támadásról beszélt. Szombaton Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő Brüsszelbe utazott, ahol háromoldalú egyeztetésen vesz részt az unióval és Japánnal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!