2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Katonai gép zuhant le Algéria fővárosa közelében

Hír TV

2018. április 11., szerda 13:20, frissítve: csütörtök 12:15

257 ember veszítette életét, amikor lezuhant egy katonai repülőgép Algériában. A tragédia röviddel a felszállás után történt. A szovjet gyártmányú repülőgép fedélzetén katonák és családtagjaik utaztak. Ez a legsúlyosabb légikatasztrófa 2014 júliusa óta.

Nem sokkal felszállás után lezuhant egy katonai repülőgép Algéria fővárosa, Algír közelében. Egy szemtanú hatalmas robbanásról számolt be.

„Reggel nyolc óra lehetett. Éppen bent voltam a házban, amikor hatalmas robbanást hallottam. A szomszédommal autóba ültünk, és ide jöttünk. Nagyon nagy füst volt. Akkor jöttünk rá, hogy lezuhant egy repülőgép. Nagyon sok holttestet láttunk. Ez egy katasztrófa, igazi katasztrófa” – fogalmazott.

A fedélzeten tartózkodó több száz ember életét veszítette, túlélőkről nem érkezett jelentés.

A szovjet gyártmányú, IL-76-os repülőgép egy katonai támaszpontról tartott a dél-algériai Tindúfba. A fedélzeten katonák és családtagjaik voltak, de a gépen utazott egy nyugat-szaharai függetlenségi mozgalom, a Polisario Front 26 tagja is.

A tragédia okát vizsgálják a hatóságok. A brit Guardian szerint ugyanilyen típusú repülőgép zuhant le tavalyelőtt Észak-Szíriában, valamint 2009-ben Iránban is.

Négy évvel ezelőtt is szerencsétlenül járt egy katonai repülő, az iraki légierő gépe Algériában zuhant le 77 emberrel a fedélzetén.

A mostani a legsúlyosabb légikatasztrófa 2014 júliusa óta. Akkor a Malaysia Airlines járata zuhant le a harcok sújtotta Kelet-Ukrajna felett, 298 emberrel a fedélzetén. A nemzetközi vizsgálat szerint a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le az oroszbarát szakadárok uralta területről, a tettesek kilétét azonban nem tudták megállapítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!