2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Katasztrofális állapotokat okozott az esős évszak

2015. augusztus 2., vasárnap 12:24, frissítve: kedd 10:04

Száz halálos áldozatot követelt az esős évszak Ázsiában. Indában a napok óta tartó monszun miatt megindult a hegyoldal, több embert temetett maga alá a föld az egyik településen. A Komen ciklon nyomában érkező esővíz utakat, hidakat, lakóépületeket mosott el, ezrek váltak hajléktalanná. A szomszédos Mianmarban is az áradás követelt halálos áldozatokat. Több tartományt katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak.

Kövek zúdultak egy hegyi útra India északi részén, emiatt több száz ember, köztük turisták és zarándokok vesztegelnek az esőben. „Gomukból jöttünk, és a földcsuszamlás már több mint egy órája tart, az eső sem állt el. Fák dőltek ki, a kövek folyamatosan jönnek, elzárva az utat” – mondta az egyik veszteglő ember.

A két hete tartó esős időszak miatt sok helyen fellazult a talaj, és szinte állandósultak a földcsuszamlások. Az egyik településen több embert maga alá temetett a föld. „Próbáljuk megnyitni az utat, de a kövek folyamatosan jönnek, és ez akadályozza a munkánk. Egy sérültet vittünk kórházba” – számolt be az indiai katasztrófavédelem irodavezetője. A kő- és sárlavina máshol lakóházakat mosott el. Az ítéletidőben több ezren váltak földönfutóvá.

Mianmarban is halálos áldozatokat követelt a lassan egy hónapja kezdődött monszun és az áradás. Tízezreket kellett kimenekíteni otthonukból. A víz lakóházakat, utakat, hidakat mosott el. Komoly károk keletkeztek a mezőgazdaságban is. Jelentős területű termőföld került víz alá. A katasztrófa sújtotta vidékekre folyamatosan érkeznek a segélyek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!