2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Katalónia: a spanyol kormány átvette az irányítást

Hír TV

2017. október 29., vasárnap 10:15, frissítve: vasárnap 10:55

A decemberi előre hozott választásig a spanyol miniszterelnök-helyettes az úr.

Átvette az irányítást a spanyol kormány Katalónia felett, miután az autonóm közösség vezetése pénteken egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. A menesztett katalán elnök demokratikus ellenállásra szólított fel.

Az élet megy tovább a régi kerékvágásban, Katalónia mégis egy eddig soha nem tapasztalt történelmi helyzetbe került: az alkotmány értelmében a madridi kormány menesztette vezetését, felfüggesztette autonómiáját, és átvette az irányítását.

„Úgy tűnik, mintha kikiáltották volna Katalónia függetlenségét, de huszonnégy órán belül ki ismerte el az új államot? Senki. Ez a helyzet. Carles Puigdemont-t, a regionális kormányzat leváltott elnökét azért távolította el a madridi kormány a hivatalából, mert kívül helyezte magát a jogon” – hangoztatta Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő.

Az önrendelkezés felfüggesztése átmeneti intézkedés, december 21-én előre hozott választást tartanak, amelyen a katalánok dönthetnek saját kormányukról. A megalakuló katalán kormány visszakapja az autonómiát.

„Puigdemont úr és a többi katalán vezető részt tud venni a választáson, és helyesen is teszik, mert így a katalán emberek tudnak róluk dönteni, hogy vajon helyes volt-e, amit az elmúlt egy évben tettek” – fogalmazott a szóvivő.

Madrid ezzel alkotmányos megoldást kínál a függetlenségét – az alkotmánybíróság szerint törvénytelenül – kikiáltó régiónak, úgy, hogy közben nem kockáztat: az eddigi választások során a függetlenségpártiak nem tudtak abszolút többséget szerezni, évek óta hasonló a tendencia: a katalán lakosság körülbelül negyven százaléka támogatja az elszakadást. Kérdés, hogy az elmúlt hetek eseményei a bizonytalanokat tudja-e mozgósítani, és meglehet-e a kétharmad.

„Észszerű megoldást kell találniuk, amelyben senki sem érzi magát vesztesnek. Csak így lehet visszatérni a normalitásba. Nem értettem egyet az egyoldalú függetlenségi nyilatkozattal, mert hiába van a katalán szavazóknak ebben erkölcsi legitimitásuk, jogi ezzel sem lesz” – nyilatkozta egy barcelonai spanyol nő.

A leváltott katalán elnök demokratikus ellenállásra szólította fel honfitársait, és kérdéses, hogy ebbe belefér-e egy választási indulás is. Bár még az sem derült ki, hogy Puigdemont-nak nem kell-e tetteiért spanyol bíróság elé állnia rövidesen.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!