2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Iohannis nem váltja le a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét

Hír TV

2018. március 1., csütörtök 10:30, frissítve: csütörtök 10:40

Klaus Iohannis román államfő szerint csak azért bírálja a kormány az ügyészt, mert túl jól végzi a munkáját. Tavaly több miniszter és parlamenti képviselő ellen eljárás indult uniós források ellopása miatt.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly több mint ezer ember ellen emelt vádat, volt köztük három miniszter, két államtitkár és hat parlamenti képviselő. A többségük a gyanú szerint uniós forrásokból lopott.

„Amellett, hogy az ilyen ügyek előítéletet keltenek a politikával szemben, a társadalmat is bomlasztják. A korrupció szétveri a közösségeket, a szolgáltatások alacsonyabb színvonalon működnek miatta. Az is kiderült, hogy amikor egy korrupt ember kikerül a rendszerből, a helyét egy másik veszi át” – fogalmazott Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész.

Kövesi többször szembekerült a szociáldemokrata kormánypárttal, amelynek szinte minden vezetője volt már érintett korrupciós ügyben. A párt elnöke eleve azért nem lehetett kormányfő, mert elítélték.

Az igazságügyi miniszter a hét elején mondta, hogy leváltatná a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, mert szerinte visszaélt a hatalmával. A testületet viszont az államfő hozta létre, aki szerint a kormány csak azért bírálja a főügyészt, mert túl jól végzi a munkáját.

„A számok nem hazudnak. Látjuk, mi megy az országban, és egyértelmű, hogy néhány kétségbeesett ember próbálja lejáratni, manipulálni az ügyészséget, mert fél a felelősségre vonástól” – mondta a román köztársasági elnök.

A korrupció ellen harcoló ügyész leváltása, illetve a szociáldemokrata-liberális kormány ellen több tüntetés is volt a héten Bukarestben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!