2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Jó, ha karácsonyig helyén marad a kormány”

Hír TV

2018. március 10., szombat 13:49, frissítve: szombat 14:04

Adócsökkentést ígér Olaszországban mindkét kormányalakításra esélyes párt, ha a többiek velük működnek együtt. A populista 5 Csillag Mozgalomnak eddig nem voltak koalíciós partnerei, de a parlamenti helyek majdnem 33 százalékát megszerezte. A másik oldalon a koalíciós partnerekkel együtt a Ligának 37 százaléka van. A kormányalakítási tárgyalások két hét múlva kezdődnek.

Nem rázta meg az olaszokat, hogy az országnak egy darabig biztosan nem lesz stabil kormánya. A választáson a radikális jobboldal által vezetett szövetség 37 százalékot szerzett, a populista baloldal 33 százalékot. A kormányalakítás minimuma 40 százalék, a többséghez 50 százalék kéne.

„A Liga azt mondja, hogy ők nyertek, és ha az 5 Csillag Mozgalom alakít kormányt, akkor megpróbálnak majd tenni ellene. Fordított esetben a baloldal próbál meg majd tenni egy jobboldali kormány ellen. Szóval mindegy, milyen kormány alakul, jó, ha karácsonyig a helyén marad” – véli egy római lakos.

A patthelyzet miatt a kormányalakítás valószínűleg attól függ, hogy az eddig kormányzó balközép Demokrata Párt kivel működik együtt.

„A gazdaság miatt nem kell aggódni. A szélsőséges pártok vannak előnyben, de az elmúlt években sokat finomítottak az államellenes retorikájukon. Akár a Liga, akár az 5 Csillag Mozgalom alakít kormányt, lesz mellette egy mérsékelt szövetséges, aki visszafogja. Sokkal fontosabb, hogy akármilyen kabinet alakul, abszolút többsége biztosan nem lesz, tehát mozgástere sem” – mondta egy politológus.

A bevándorlási politika biztosan szigorodik. A Liga már a kampányban is azt hangoztatta, hogy megtisztítja Olaszországot. Félmillió illegális bevándorló hazaküldéséről beszélt az 5 Csillag Mozgalom vezetője is.

„Most először azt láttuk, hogy az egész országban az összes létező párt a boszorkányüldözésre építi a kampányát. Egy éve másról se szól a média, mint az uszításról. Az Amnesty International szerint a Liga elnökének a beszédéből 96 százalék rasszista uszítás volt. Úgy tűnik, most ilyen idők jönnek Olaszországban” – mondta egy szenegáli származású férfi.

A kormányalakítási tárgyalások március 23-án kezdődnek, április 10-éig pedig a kormányprogramot is le kell adni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!