2021. május 14.,
péntek, Bonifác napja

Izraelben is perlik az Apple-t az iPhone-tulajdonosok

Hír TV

2017. december 27., szerda 20:01, frissítve: szerda 21:23

Az Apple a hónap elején ismerte el, hogy tudatosan lassítja a régebbi iPhone-okat. A cég azt állítja, hogy az ügyfelei érdekeit védi, a készülék lassításával megelőzhető, hogy az elöregedő akkumulátor miatt a telefon váratlanul kikapcsoljon.

„A cég azt mondta, hogy nem azért érzékeljük a problémát, mert arra akarnak kényszeríteni, hogy vásároljunk új készüléket, amely nagyjából 1000 dollárba kerül mellesleg. Szerinte a gond az akkumulátorban van, az akkumulátorban olyan folyamatok mennek végbe, amelyek a telefon hirtelen leállását okozzák” – mondta Samuel Burke technológiai szakértő.

Az Apple magyarázatát az iPhone-tulajdonosok egy része nem vette be. Az Egyesült Államok után Izraelben is beperelték a céget, amiért a felhasználók beleegyezése nélkül korlátozza az okostelefonok működését. Az Apple megtehette volna, hogy értesíti a vevőket az akkumulátor cseréjének esedékességéről, de nem tette. Így az iPhone-tulajdonosok azt gondolhatták, hogy nincs más megoldás, mint újabbra cserélni a készüléket.

„Ha direkt csinálták, akkor érdekes pereknek nézünk elébe. Ha viszont arról van szó, hogy az új szoftver lassabban fut a régi készülékeken, akkor a per a technológia fejlődéséről szól majd. Természetesen a részletek egyelőre nem ismeretesek, de a történet máris az újságok címlapjára került” – mondta Justin Urquhart Stewart, a Seven Investment Management  tőzsdei elemzőcég marketingigazgatója.

Az európai tőzsdéken zuhant az Apple-részvény, miután a cég üzleti jelentéséből kiderült, hogy a legújabb iPhone iránt a vártnál kisebb az érdeklődés.