2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Izrael keményen fellép a kődobáló palesztinok ellen

2015. július 22., szerda 10:40, frissítve: szerda 10:41

20 év börtön is járhat a palesztin kődobálóknak az izraeli parlament döntése alapján. A zsidó állam politikusai elrettentő céllal szigorították jelentősen az erről szóló törvényt.

Kelet-Jeruzsálemben a kődobálás a legelterjedtebb támadási forma a zsidó biztonsági erők ellen – ez volt az első palesztin intifáda, azaz felkelés jelképe is. A hajigálókra eddig néhány hónapos börtönbüntetést szabtak ki, mostantól viszont évtizedeket tölthetnek a rács mögött. Az izraeli parlament úgy döntött, 20 évre emeli a maximálisan kiszabható büntetést – egy szélsőjobboldali párt közleménye szerint azért, mert el kell rettenteni az általuk terroristáknak tartott kődobálókat. A palesztinok tiltakoznak az új törvény ellen.

„Az izraeli katonai bíróságok igazságtalan döntéseket hoznak és igazságtalan büntetéseket szabnak ki, amelyek nem arányosak az elkövetett bűnnel. A kődobálók most fél-másfél év börtönt kapnak, ezt emelnék 10-20 évre. Ez megmutatja, hogy Izrael figyelmen kívül hagyja a nemzetközi egyezményes normákat, amelyek előírják, hogy a büntetés arányos legyen a bűntettel” – mondta a Bebörtönzött Palesztinok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.


Izraelben évente mintegy 1000 embert ítélnek el kődobálás miatt. Az új törvény csak Kelet-Jeruzsálemre vonatkozik, a szintén megszállt Ciszjordániára nem.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!