2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Izrael azért lobbizik, hogy Varsó támogassa a holokauszt kutatását

Hír TV

2018. április 12., csütörtök 18:32, frissítve: csütörtök 19:20

Emlékműt avattak Varsóban: a nyolc évvel ezelőtti szmolenszki tragédia áldozataira, köztük Lech Kaczynski lengyel elnökre emlékeztet a szobor. „Egy ország, aminek van büszkesége, egy állam, ami azt akarja, hogy komolyan vegyék az kell, hogy emlékezzen az ilyen tragédiákra. Egy nemzet nem félhet, nem félhet. Aláhúzom, ez nagyon fontos” – fogalmazott Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság Párt elnöke az eseményen.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium szerdán közzétett vizsgálata szerint nem a pilóták hibájából zuhant le a gép, hanem még a levegőben robbant fel. A repülőt korábban Oroszországban javították, a lengyel közbeszéd és a politika pedig egyértelműen Oroszországot teszi felelőssé a tragédiáért, amit Moszkva rendre visszautasít. Más országokkal is egyre feszültebb a lengyel kormány viszonya.

Bár az idén 30. alkalommal megrendezett auschwitzi Élete Menetének első sorában állt Andrzej Duda lengyel államfő és az izraeli elnök, a két ország közti diplomáciai kapcsolat nem volt felhőtlen az utóbbi időszakban.

Lengyelországban februárban lépett életbe az a törvény amellyel a „lengyel haláltáborok” kifejezés használatát megtiltják. A jogszabályban szerint büntethető, aki a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot intézményes bűnrészességgel vádolja a náci Németország által elkövetett háborús bűnökben. Andrzej Duda elnök utólagos normakontrollt kért a lengyel alkotmánybíróságtól.

„Nagy viták vannak a nemzeti emlékezet intézet törvénye körül, a jogi változásokat a lengyel parlament fogadta el, és most az alkotmánybíróság vitatja azt. De szeretném megerősíteni Rivlin elnök jelenlétében is, sosem állt szándékában a legyen képviselőknek, lengyel politikusoknak, hogy olyan törvényt hozzanak, ami a történelmi bizonyítékokat blokkolná, sőt ennek ellenkezőjét akartuk, meg akartuk védeni a történelmi igazságot” – emelte ki a lengyel elnök.

Az izraeli elnök azt akarja elérni, hogy Varsó vállalja, hogy támogatja a holokauszt kutatását. „A politikusok felelőssége az, hogy jövőt építsenek az államuk és nemzetük számára. A történészek felelőssége pedig a múlt megismerése és tanulmányozása. Ezeket a munkákat nem szabad keverni” – húzta alá Reuven Rivlin.

Lengyelország viszonya az EU-val is feszült: a bíróságokra vonatkozó törvényeket már az uniós bírálatok voltak kénytelenek módosítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!