2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ivanka Trump apja mellé állt, több képviselő azonban elhatárolódik

Hír TV

2018. február 27., kedd 14:21

Jó és tárgyalni való ötletnek tartja a tanárok felfegyverzését Ivanka Trump, az elnök lánya, aki a Fehér Ház egyik tanácsadója is egyben. Donald Trump amerikai elnök a múlt héten beszélt arról, hogy az iskolai lövöldözések visszaszorítása érdekében vagy a tanárokat kellene felfegyverezni, vagy olyan embereket ültetni az iskolákba, akiknek van fegyveres tapasztalatuk.

Két hete lőtte le 17 társát egy ámokfutó egy floridai középiskolában. Az eset ismét felkorbácsolta az indulatokat a fegyvertartással kapcsolatban. „Folyamatosan gyászoljuk sok ártatlan és drága fiatal életét. De a bánatunkból cselekvés lesz. Cselekednünk kell” – mondta Donald Trump amerikai elnök.

Ezzel szemben a Fehér Ház még nem hozott nyilvánosságra semmilyen, a fegyvertartással kapcsolatos különleges jogszabály keretrendszerét. Ugyanakkor az elnök már előirányozta a háttérellenőrzések szigorítását.

„Csak el kell menni és le kell ellenőrizni, ki vagy, és kinek akarsz fegyvert eladni. Ezek a dolgok senkit sem fosztanak meg a második kiegészítéstől” – mondta John Kasich ohiói kormányzó.

Vannak, akik szerint a fegyvertípusonkénti korhatáremelés lenne a megoldás. „Kimondani azt, hogy egymagad elmehetsz, miután betöltötted a 18-at, elfújtad a gyertyát és elmentél venni egy félautomata fegyvert, aztán átalakítod és automatát csinálsz belőle. Ez elmebaj” – vélekedett Jay Inslee washingtoni kormányzó.

Miközben az elnök és sokan mások az iskolai lövöldözések megoldásának a tanárok felfegyverzését tartják önkéntes alapon, mások ezzel nem értenek egyet, sőt egyenesen veszélyesnek tartják azt. „Amikor egy ilyen helyzetben valaki fegyvert emel, akkor talán ő lesz a következő, akit a rendőrök lelőnek, mert azt gondolják, hogy ő az, aki az atrocitást elköveti” – nyilatkozta Jeff Merkley oregoni szenátor.

A floridai lövöldözés túlélői a változásra várnak. „Mérges vagyok. Mérges, hogy ez történt. Mérges, hogy hosszú idő alatt nem lehetett ezt a problémát megoldani” – mondta Bela Urbina, az egyik diák.

Közben Donald Trump továbbgondolta ötletét a képzett fegyveres tanárokról és nevelőkről. „Nem akarom, hogy a tanároknál fegyver legyen. Magasan képzett embereket akarok, akiknek olyan őstehetsége van, mint megütni egy baseball-labdát vagy egy golflabdát, vagy berakni – hogy van az, hogy néhány ember mindig megcsinálja az egyméteres ütést, mások pedig nyomás alatt az ütőt nem tudják felemelni. Vannak, akiknek nem megy. És nem tudjuk, hogy ez miért van, nehéz, nehéz erre edzeni. De sok olyan embert akarunk magunk körül, akikről tudják, a rossz fiúk is megértik, hogy nagy árat fizetnek azért, ha szórakoznak a diákjainkkal” – fogalmazott.

Az elnök lánya, aki egy személyben a Fehér Ház tanácsadója is, úgy véli, hogy tárgyalni kell a tanárok felfegyverzéséről. „Hogy őszinte legyek, nem tudom, de úgy vélem, hogy egy fegyveres tanár, aki mélyen törődik a diákjaival, és aki képes és képzett is arra, hogy fegyvert kezeljen, az nem egy rossz ötlet, és úgy vélem, hogy ezt az elgondolást meg kell vitatni” – mondta Ivanka Trump.

A tanárok felfegyverzéséről szóló ötletektől elhatárolódtak már demokrata párti és republikánus képviselők is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!