2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Iszlám Állam-támogatókra csapott le az FBI

2015. február 26., csütörtök 11:16

Az Iszlám Állam három támogatóját tartóztatták le New Yorkban. A 19 és a 24 éves üzbég, illetve kazah származású férfi a gyanú szerint Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. Harmadik társuk, egy 30 éves üzbég férfi a finanszírozásban vállalt szerepet. Ha bűnösnek találják őket, mindhármukat 15 évi szabadságvesztésre ítélhetik.

Három embert tartóztatott le a New York-i rendőrség az Iszlám Állam támogatása miatt. Ketten közülük éppen Szíriába készültek, hogy a terroristák oldalán harcoljanak.

„Egyiküket a JFK Nemzetközi Repülőtéren fogtuk el, mikor megpróbált felszállni egy gépre. A másik férfi egy későbbi géppel ment volna, őt Brooklynban fogtuk el. Egy harmadik férfi a gyanú szerint a másik két férfi útját segítette, őt Floridában fogták el az FBI ügynökei. Szíriába akartak eljutni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak” – ismertette Bill Bratton New York-i rendőrkapitány.

Akhror Saidakhmetov kazah, Abror Habibov és Abdurasul Hasanovich Juraboev pedig üzbég származású. Mindhárman Brooklynban éltek. Juraboevre akkor figyeltek fel a hatóságok, amikor üzbég nyelven egy közösségi oldalon az Iszlám Államhoz való csatlakozásról, illetve az amerikai elnök meggyilkolásáról írt.

A két kazah származású férfi szerdán a brooklyni szövetségi bíróságon ártatlanságát hangoztatta. „Ezeket a személyeket megvádolták, de nem ítélték még el őket. Az ügy kérdéseket vet fel a szövetségi kormányzat szemléletével kapcsolatban, hogy a vádak igazak-e vagy csak feltételezések. Ezek komoly kérdéseket vetnek fel a szövetségi kormányzat amerikai muszlimokkal szembeni szemléletével kapcsolatban. Ez nagyon esetlen taktika: nincs szándék a beavatkozásra, a beszédre, a feltárásra, a megértésre, csak a rohanás a vád a letartóztatás és az elítélés felé” – vélekedett Adam Perlmutter védőügyvéd.

A három férfi elfogásában az FBI-t a New York-i hatóságok segítették. „Nagyon komolyan vesszük az IÁ fenyegetéseit. A legjobb pajzsunk az éberség, amelyet fenntartunk, és a terrorizmus elleni harchoz használjuk minden lehetséges eszközünket. Nemcsak arról van szó, hogy hány terrorellenes emberünk van, hogy megvan-e a szükséges létszám, felkészítés, felszerelés, hanem arról is, hogy városszerte mélyítjük a kapcsolatunkat a közösségekkel, hogy több információhoz jussunk. Mert – anélkül, hogy az ügyben bármilyen részletet is feltárnék – szükségünk van olyan információkra, hogy hol vannak azok az emberek, akik kapcsolatban vannak az Iszlám Állammal” – közölte Bill de Blasio, New York polgármestere.

Az amerikai hatóságok szerint nem a New York-i az első és egyetlen ilyen eset. Az USA mind az ötven államában folynak nyomozások.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!