2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ismét tűzszünetet kötött Izrael a Hamásszal, kérdés meddig tart

Hír TV

2018. július 21., szombat 17:42, frissítve: szombat 17:47

Egy héten belül másodszor állapodott meg tűzszünetben Izrael és a Hamász. Pénteken egy izraeli katona lelövése miatt a zsidó állam hadserege csaknem 70 palesztin célpontot vett tűz alá. Az akcióban négy palesztin vesztette életét. Az újabb fegyvernyugvás Egyiptom és az ENSZ közvetítésével jött létre a felek között.

A zsidó állam hadserege azután indított légicsapásokat palesztin célpontok ellen, hogy palesztin fegyveresek lelőttek egy izraeli katonát. A rakéták becsapódásaiban négy palesztin vesztette életét.

Az áldozatok eltemetése után néhány órával a Gázát irányító Hamász bejelentette, hogy megállapodtak Izraellel a tűzszünetben.

„Az, hogy mi lesz ezekkel az egyezségekkel, a következő napok fogják meghatározni, aszerint, hogy az izraeli megszállás hogyan alakul. Jogunk van arra, hogy megvédjük magunkat és a palesztin népet. A világnak be kell avatkoznia, hogy véget érjen a megszállás, és hogy véget érjen Gáza ostroma. Jogunk van szabadon és méltóságban élni, mint a régió minden másik nemzetének is” – közölte a radikális szervezet szóvivője.

A tűzszünetet egyelőre az izraeli hadsereg nem erősítette meg, ha azonban ez megtörténik, ez lesz idén a harmadik, egy héten belül pedig a második, egyiptomi és nemzetközi közvetítéssel létrejövő békeegyezmény a térségben. A gázai palesztin–izraeli határon 17 hete tüntetnek a palesztinok, az összecsapásokban legalább 140 palesztin vesztette életét, ezért a jogvédő szervezetek túlzott erőszak alkalmazásával vádolják Izraelt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!